Moenkhausia pittieri
Диамантена тетраЛатинско име Moenkhausia pittieri
Популярно име Диамантена тетра
Група Тетри
Семейство Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка, Венецуела
Приблизителен размер 5 - 6 см
Минимален размер на аквариума 60 литра
Изисквания, температура 24 -28 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 12 °
Изисквания, pH 5.5 - 7.0
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Егенман (Eigenmann), 1920

Местообитание

Moenkhausia pittieri се срещат ендемично в езерото Валенсиа и околните води, Венецуела. Вижте интерактивната карта по-долу:


Вижте Moenkhausia pittieri Aquaportal.bg карта на по-голяма карта

Описание

Тялото е сребристо със сив отенък. Горната половина на ириса е червена. При мъжките гръбната перка е издължена. Женските са по-пълни и по-слабо оцветени от мъжките.

Отглеждане

Показват най-хубавите си цветове в добре залесен аквариум. Мирни рибки са и могат да се отглеждат с други такива като тетри, разбори, данио, на дъното коридораси и лорикариди. Също могат да се отглеждат в Амазонски биотоп. Използвайте речен грунд и усукани корени. Добавянето на сухи листа ще допълни естественото усещане, които придават чаен цвят на водата. Отглеждайте минимум по 5/6 бройки.

Хранене

Всеядни са и приемат всички предлагани храни. За добро оцветяване ги хранете с живи и малко сухи храни-люспи, гранули.

Размножаване

Лесни за размножаване. Могат да се размножават както по двойки, така и в малка група, предварително захранени с живи храни. Изберете най-пълните с хайвер женски и най-добре оцветените мъжки. Подгответе аквариум около 40 литра със слабо осветление и дребнолистни растения като мъхове. На дъното сложете мрежа, за да не бъде изяден хайвера от възрастните. Водата трябва да е мека и кисела рН 5.5-6.5, твърдост 1-5 °d и температура 26-29 С°. След хвърлянето отделете родителите. Малките се излюпват след 24-36 часа и ще плуват свободно след 3-4 дни. Захранват се с инфузории, докато станат достатъчно големи за микрочервеи и артемия.

Профила е направен с любезното съдействие на Mitko
Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
jellyfish 2012-01-05 Много ми харесват тези диамантени тетри, може ли да ми дадете информация има ли ги в България? Питам за провинцията. Ако там ги нама ще ги закупя от София. Благодаря!