Melanoides tuberculata
Мелания/ Малайски тромпетЛатинско име Melanoides tuberculata
Популярно име Мелания/ Малайски тромпет
Група Мекотели
Семейство Тиариди (Thiaridae)
Местообитание, хабитат Африка и Азия
Приблизителен размер 2 - 3 см
Минимален размер на аквариума 20 л
Изисквания, температура 22 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост над 10 °
Изисквания, pH 6,8 - 7,8
Тип вода бракична, сладка
Ниво на трудност лесно


Местообитние

Този вид охлюви е родом от тропиците и субтропиците на Африка и Азия. В днешно време се смята за космополитен вид, тъй като са били заселени от акваристи и във водоеми в САЩ, Нова Зеландия, Холандия, Германия, Чехия, Словакия и др.

Описание

Меланията е с продълговата, конусовидна черупка, която обикновено е светлокафява на червеникави петна. Имат капаче ( operculum ) към горната част на раковината, което служи за затваряне отвора на корпуса когато меките части на животното са прибрани. Въпреки, че е сладководен вид, меланиите са толерантни към леко осолена, както и са регистрирани и във води с плътност 1.024. Живеят добре и до температурни стойности от 18 до 32 градуса, както и при ниски нива на кислород. Живеят предимно заровени в грунда като по този начин не позволяват образуването на газови джобчета ( метан ), грунда се проветрява и се насърчава растежа на корените. През нощта излизат да се хранят с остатъците, а през деня са заровени и едва ли ще ги забележите. Обичат по-твърдата вода, което им позволява да изградят по-здрави раковини.

Хранене

Храни се с детрит, водорасли, гниещите части на растенията, остатъци от храна на рибите.

Развъждане

Размножават се чрез партеногенеза (термин, използващ се за описание при възпороизвеждане на хермафродитни видове), тоест са живораждащи, които не изискват двама родители. Всеки от тях е едновременно и мъжки и женски организъм. Носят от 1 до 64 ембриона, като се раждат от 1,2 до 2,2 мм.

Бързата репродукция на меланиите е знак, че има достатъчно храна. Ако искате да намалите размножаването им, намалете значително храненето и по възможност температурата (при 27-30 С и много храна е прието, че популацията значително нараства).


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
вало 2011-01-23 от къде мога да си взема такива?
2011-11-23 и аз това се 4удя
Христо 2013-02-14 А на какъв периот от време раждат? Имам един та се чудя кога ще се развъди :)