Aphyosemion bivittatum
Афиосемион бивитатумЛатинско име Aphyosemion bivittatum
Популярно име Афиосемион бивитатум
Група Кили
Семейство Аплохеиди (Aplocheilidae)
Местообитание, хабитат Западна Африка, Южна Нигерия и Камерун
Приблизителен размер 5 см
Минимален размер на аквариума 38 литра
Изисквания, температура 23 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 1 - 8 °
Изисквания, pH 5.8 - 7
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Люткен (Lütken), 1875

Местообитание

Обитава Западна Африка – Южна Нигерия и Камерун.

Описание

Рибка с издължено тяло. Мъжките имат впечатляващи анална и гръбна перки, които са издължени и изпъстрени. Цветовете на тялото при мъжките е в зависимост от произхода. Обикновено гърбът е златистокафяв на цвят, отстрани са синкави, а коремът е златист. Тялото е изпъстрено с два реда червени петна. Задните части на тялото са често светъл тюркоаз със светлосиня иридесценция (ето какво каза Уикипедията: Иридесценцията е оптично явление, при което цветът на дадена повърхност се променя с промяна на зрителния ъгъл. Наблюдава се често по повърхността на сапунени мехури или по крилете на някои пеперуди. Иридесценцията се дължи на интерференцията на светлината при многократни отражения в тънки полупрозрачни слоеве на съответната повърхност). Аналната и тазовата перки са жълти до пастелно-зелено с червен завършек. Опашната перка е зелена с редове от червени точки и имат ярко жълт връх. Гръбната перка е изпъстрена като опашната перка. Мъжките са по-оцветени с по-големи и удължени перки.

Отглеждане

Съд с дължина 51 см или 38л. е достатъчен за една двойка. Аквариума трябва да бъде слабо осветен, с гъсто покритие от плаващи растения. Трябва да е силно залесен по страните и във височина, но все пак трябва да има и открити места за плуване.
Миролюбива, но активна рибка, която може да се отглежда по двойки. Може да съжителства с други видове Aphyosemion, коридораси, Trichopsis, вероятно и тетри.

Хранене

Хранят се предимно с жива храна, насекоми, ларви на насекоми , червеи, ракообразни, но може да приема и люспи.

Размножаване

Развъждането става в съдове с много мъх, а субстрата трябва да е торфен мъх. Мъхът трябва са сменя ежеседмично и да се поставя в пластмасова торбичка, която да се съхранява на тъмно при температури 24-27°C. След две или три седмици яйцата трябва да се поставят в отделен съд с мека вода. Яйцата могат да имат по-голям процент на люпене, ако отначало се поставят в по-хладка вода. Захранват се с новоизлюпена артемия. Развъждането е сравнително трудно. А. bivittatum е член на под-вида Chromaphyosemion, който се състои от около осем описани видове: А. bivittatum, А. bitaeniatum, А. loennbergi, А. lugens, А. poliaki, А. riggenbachi, А. splendopleure, и А. volcanum. Сред тези осем вида са представени над 170 уникални популации. В рода A.bivittatum има много цветови вариации. Тези красиви рибки не са трудни за отглеждане докато им се осигурява разнообразна жива храна и благоприятни условия на водата.

Профила е направен с любезното съдействие на DanyGod

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар