Aphyosemion volcanum
Aphyosemion volcanumЛатинско име Aphyosemion volcanum
Популярно име Aphyosemion volcanum
Група Кили
Семейство Аплохеиди (Aplocheilidae)
Местообитание, хабитат Западна Африка
Приблизителен размер 5 см
Минимален размер на аквариума 38 литра
Изисквания, температура 25 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 1 – 10 °
Изисквания, pH 5.5 -7
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Люткен (Lütken), 1875

Местообитание

Обитава езера и реки близо до западния бряг на Камерун, Западна Африка.

Описание

Рибка с издължено тяло. Мъжките имат впечатляващи анална и гръбна перки, които са издължени и изпъстрени. Цветовете на тялото при мъжките зависи от произхода. Обикновено гърбът е виолетово-кафяв, а отстрани тялото е ярко жълто или злато. Тялото може да е изпъстрено с цветове, също както и перките. Задните части на тялото, често има виолетова иридесценция. Аналната перка е жълта до зелена и има ярко жълти крайчета. Опашната перка е червена и зелена и отново има ярко жълти крайчета. Аналната и гръдните перки са жълти с червени кантове. Мъжките имат по-дълги перки и са по-оцветени. Познати са различни цветови окраски, включително и тези от Meme и Bolifumba. Честите частични смени на водата за задължителни.

Отглеждане

Отглеждат се в съдове с дължина 51 см и обем от 38 литра. Аквариума трябва да е гъсто залесен и с притъпена светлина, като има им се осигурят много места за укрития посредством корени. Тези килита са по чувствителни към качествата на водата. Мъжките са агресивни един към друг, но въпреки това са миролюбиви рибки. Могат да се отглеждат с други риби от вида Аphyosemion, данио, риби-брадва, отоцинклуси, коридораси, барбуси титея, малки африкански харацини, както и с някои Mormyrids.

Хранене

Хранят се предимно със жива храна, летящи насекоми, ларви на насекоми, морски скариди, други ракообразни, тубифекс, но може да приемат и люспи.

Размножаване

Размножават се като Aphyosemion bivittatum като се използва по-хладка вода – 18-24°C Сравнително трудно се развъждат.

Профила е направен с любезното съдействие на DanyGodТук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Виктория 2017-02-06 Много красиви риби.Прекрасни са.