Entacmaea quadricolor
Бабъл анемона



Латинско име Entacmaea quadricolor
Популярно име Бабъл анемона
Група Меки корали
Семейство Актинииди (Actiniidae)
Местообитание, хабитат Тихи и Индийски океан
Приблизителен размер 30 см в диаметър
Минимален размер на аквариума 120 л
Изисквания, температура 24 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 1,023 - 1,025 (спец. плътност)
Изисквания, pH 8,3 - 8,4
Тип вода солена
Ниво на трудност средно


Разпространение

Entacmaea quadricolor обитават кораловите рифове на Тихи и Индийски океан, включително Фиджи, Тонга и Червено море. Живеят върху коралови отломки и в пукнатини на скали и рифове.

Описание:

Бабъл анемоните се смятат за един от най-издръжливите видове анемони. Те са просто устроени мешести и представляват един-единствен полип. Тялото им се състои от крак, с който прилепва и се придвижва по твърдите повърхности. Този крак е кух, има цилиндрична форма и същевременно представлява нейното тяло. В него се помещават храносмилателните органи на анемоната. Кракът завършва с корона от пипала, като броя и формата им е различен при различните видове. В средата се намира устният отвор, през който приема храната и я изхвърля след като поеме необходимите и хранителни вещества. Entacmaea quadricolor живеят на две нива във водата. Едните се срещат в по-дълбоки води при слаба осветеност. Техният цвят е зелен или кафяв, рядко червен или оранжев, пипалата им са плътни и лепкави. Други се срещат на малки групи или колонии, по-близо до повърхността, при ярка слънчева светлина и имат характерната за вида балончеста форма на края на пипалото. Смята се, че светлината и качествата на водата са основен фактор за раздуване на пипалата. В природата тези анемони са естествен приемник на няколко вида анемонови риби - Amphiprion melanopus, Аm. frenatus, Аm. chrysopterus, Amphiprion clarkii, Amphiprion ocellaris, Amphiprion percula и Premnas biaculeatus. Този вид анемони е от най-малко токсичните безгръбначни.

Отглеждане:

Entacmaea quadricolor е толерантна към светлината. Понася еднакво добре и силното, и по-слабото осветление. То може да бъде МХ или флуорисцентно. Добре е да има леко до средно течение, живи камъни, от които да се направят пещерки, в които да се намести крака и. Преди да пуснете в аквариума си такава анемона бъдете сигурни, че всички устройства са защитени и няма опасност да засмучат крака и и да го наранят. Такива наранявания водят до тяхната гибел! В близост до анемоната не е желателно да има корали - възможно е да се жилят. Най-благоприятно е отглеждането и с клоуни, които да се грижат за храненето, почистването и ветреейки я да подпомагат дишането и. В аквариум може да нарастне до 25-30 см в диаметър, а в природата някои достигат до 50 см.

Хранене

Храни се главно чрез фотосинтеза(зооксантел), но приема с охота (веднъж седмично) малки парченца филе от риба, калмари и скариди. Когато се храни свива пипалата, като по този начин придвижва храната към устата си, а след като погълне парченцето отново ги отпуска. Редовното добавянето на Йод, Стронций и микроелементи са необходимост за доброто състояние и растеж.

ВАЖНО

Дори и да не ви хареса мястото, което анемоната си е избрала - НЕ Я МЕСТЕТЕ !!! Всяка намеса от ваша страна я стресира !!!

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:



Потребител Дата Коментар