Lamprichthys tanganicanus
Ламприхтис танганикусЛатинско име Lamprichthys tanganicanus
Популярно име Ламприхтис танганикус
Група Кили
Семейство Аплохеиди (Aplocheilidae)
Местообитание, хабитат Източна Африка - езерото Танганайка
Приблизителен размер Мъжките са до 15 см, а женскит
Минимален размер на аквариума 38 литра
Изисквания, температура 24 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 10 - 25 °
Изисквания, pH 7.5 - 8.8
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Боуленгер (Boulenger), 1898

Местообитание

Обитават скалистите райони на брега на езерото Танганайка, Източна Африка.

Описание

Издължена рибка с леко извит гръб. Цветът на гърба на мъжките е тъмно маслиненожълт, докато отстрани е по-светъл. Тялото е покрито с ярки небесносини петна. Перките са жълти с многобройни ярко жълти петна. Предната част на опашната перка има сини петна, докато останалата част е оцветена подобно на останалите перки. Всичките перки са подчертани с жълт край. Женските са по-слабо оцветени със сребристо-сини петна. Мъжките са по-големи, по-оцветени и имат по-изпъстрени перки.

Отглеждане

Аквариум с дължина от 122 cm и обем от 190л. е достатъчен за възрастни. Много е важно са им се осигури голямо и просторно място за плуване. Изискванията са същите като за аквариум за танганайски цихлиди. Активна стадна риба, която трябва да се гледа в група от поне 6 броя. Доминантния мъжкар се разпознава с по-наситеното оцветяване. Той ще си създаде голяма територия сред скалите. Изглежда добре в аквариум пресъздаващ езерото Танганайка. Може да съжителства с Altolamprologus, Julidochromis, Lamprologus, Neolamprologus и Synodontis.

Хранене

Храни се предимно с жива храна: ларви на насекоми , летящи насекоми, ракообразни, тубифекс. Също така и люспи и гранули.

Размножаване

За развъден аквариум е необходим голям съд с много камъни. Доминантния мъжкар ще си хареса женска. Хвърлянето на хайвер е бавен процес, при който яйцата се полагат в пукнатини. След това трябва да се отделят камъните от двойката, тъй като родителите ще си изядат хайвера. Яйцата, обикновено под 100, ще се излюпят след 11 – 14 дни. Захранват се с новоизлюпена артемия и храна на прах. Малките растат бавно. Развъждането им е трудно.

Важно!

Трябва да се правят редовни частични смени. Препоръчва се да се отглежда от напреднали акваристи, като добре се вписва в аквариум пресъздаващ езерото Танганайка.

Профила е направен с любезното съдействие на DanyGod

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар