Naso elegans
Танг елегантЛатинско име Naso elegans
Популярно име Танг елегант
Група Рифови риби
Семейство Акантуриди (Acanthuridae)
Местообитание, хабитат Индийски океан, Червено море
Приблизителен размер 45 см
Минимален размер на аквариума 320 л
Изисквания, температура 24 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 1,023 - 1,027 (спец. плътност)
Изисквания, pH 8,3 - 8,4
Тип вода солена
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Едуарт Рюпел (Eduard Rüppell), 1829

Местообитание

Naso elegans е широко разпространен в Индийски океан и Червено море, Южна Африка, остров Бали и югозападната част на Индонезия. Считат се за цветова вариация на Насо литуратус (Naso lituratus ), който е разпространен в Западен и Централен Тихи океан. В природата са откривани на дълбочина от 5 до 90 м. От време на време се появяват на малки групи, рядко поединично или на двойки над кораловите скали и във вътрешните и крайбрежните части на рифа. Младите рибки понякога се смесват в групи с други подобни на размер акантуриди.

Описание:

Формата на тялото е продълговата, с по-тясно опашно краче. Това го отличава от другите подвидове, както и че не развива изпъкнало рогче на челния дял. Има сивокафяво тяло с наситеножълта линия от задната част на устата до окото. Муцуната е черна, а устните са с оранжев цвят. Малко над окото започва бледожълта част, която продължава обратно към гръбната перка, превръщайки се в широка хоризонтална лента по цялата му дължина. Точно под тази ивица има и черна, която е подчертана ясно и с бяла. Коремната и аналните перки са тъмни, а на опашната развива красиви дълги влакна. Фиксираните шипове (скалпелите), които служат за защита, са в яркооранжеви петна от двете страни на опашното краче. Тези риби могат бързо и рязко да променят цвета си според настроението. Когато са уплашени и се крият, е възможно да придобият почти черен цвят със сиви петна. Окраската му варира с течение на времето. Вижте снимката по-долу на възрастен и подрастващ за да видите разликата:

Отглеждане:

Елегант танг привлича акваристите със своите красиви цветове и интересна форма. Той е мирен и приятелски настроен обитател на рифовия аквариум. Макар и трудно адаптивен към аквариумни условия за живот, след аклиматизацията е издръжлив и дори може да се приучи на хранене от ръка. Изисква голям съд с много живи камъни и естествено отглеждане на водорасли. Признак за стрес е когато започне да се крие през деня. За съжаление Naso elegans е най-агресивния вид от семейството. Не бива да се отглежда със себеподобни. Осигуряване на витамин С е важно за предотвратяване загубата на цвета (бактериално заболяване при натрупване на биологични отпадъци в аквариума). Тъй като не произвеждат достатъчно слуз по тялото си, е препоръчително да се отглеждат с риба-доктор (Labroides dimidiatus ) и/или скариди-чистачи от рода Лисмата, които да ги почистват от паразити - морски ихт.

Хранене

Както и зебразомите, видът е предимно тревопасен. В естествена среда се храни предимно с влакнести водорасли, които се образуват по твърдите повърхности. Препоръчително е да се храни три пъти дневно на малки дози с водорасли, както и всички предлагани на пазара специализирани, съдържащи спирулина, храни. Като допълнителни храни могат да се включват варени или замразени тиквички, броколи, спанак и зелена салата.

Размножаване

Мъжките представители имат по-къси опашни нишки. Няма данни за развъждане в аквариумни условия.

Важно

Трябва да се внимава за порязване при непосредствена близост с този вид! Порязването може да доведе до промяна на цвета и подуване на кожата, силна болка в продължение на часове.
Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар