Zebrasoma desjardinii
Зебразома дежардиниЛатинско име Zebrasoma desjardinii
Популярно име Зебразома дежардини
Група Рифови риби
Семейство Акантуриди (Acanthuridae)
Местообитание, хабитат Индийски океан, Червено море
Приблизителен размер 40 см
Минимален размер на аквариума 280 л
Изисквания, температура 24 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 1,023 - 1,027 (спец. плътност)
Изисквания, pH 8,3 - 8,4
Тип вода солена
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Бенет (Beneth), 1836 година.

Местообитание

Зебразома дежардини обитава западната част на Индийския океан и Червено море на изток до Индия и Кокосовите острови Кийлинг. Откривани са на дълбочина от 2 до 30 м както в морето, така и в рифовете. Обикновено са наблюдавани възрастни по двойки или на малки групи в скалистите райони, като младите екземпляри са поотделно в области, богати на кислород - със силно течение, често сред корали.

Описание:

Zebrasoma desjardinii е цветна, активна и много привлекателна рибка за акваристите. Формата на тялото е като диск, сходна с останалите видове зебразоми. Гръбната и аналната перка са големи, приблизително със размера на тялото, при разгъване общата височина е почти с размера на дължината на рибата. Перките имат жълти или оранжеви, а опашката - светли лентовидни петна. Тялото е красиво оцветено с тесни жълти, черни и бели ивици. Има две тъмни вертикални ленти на главата, едната от които минава през очите, а втората зад нея. Муцуната е на светли малки петънца. От двете страни на опашното краче има шип, подобен на скалпел, който използва за защита или да отстоява господстващо положение. Когато не се използват, шиповете са прибрани плътно. Цветът на младите риби е по-тъмен от този на възрастните екземпляри.

Отглеждане:

Zebrasoma desjardinii е чудесно допълнение към рифовия аквариум. Лесна за адаптиране и отглеждане при широк диапазон на параметрите на водата, както и устойчива на болести. Както всички зебразоми е бърз, пъргав плувец и се нуждае от голям обем на аквариума, силно течение, наличие на много живи камъни, където да пасе поникващите водорасли. Тъй като не произвеждат достатъчно слуз по тялото си е препоръчително да се отглеждат с риба-доктор ( Labroides dimidiatus ) и/или скариди-чистачи от рода Лисмата, които да ги почистват от паразити . В аквариуми е препоръчително да се отглежда един брой както от вида, така и от семейството. При добавяне на друг подобен вид е желателно да се разместят камъните, за да се намали евентуална агресия. Осигуряване на витамин С е важно за предотвратяване загубата на цвета (бактериално заболяване при натрупване на биологични отпадъци в аквариума).

Хранене

Тази риба е предимно тревопасна. В естествена среда се храни предимно с влакнести водорасли, които се образуват по твърдите повърхности. Препоръчително е да се храни три пъти дневно с водорасли - замразени, както и с всички предлагани на пазара специализирани, съдържащи спирулина храни. Като допълнителни храни могат да се включват варени или замразени тиквички, броколи, спанак и зелена салата.

Размножаване

Нямат изразени полови различия. В аквариумни условия не са развъждани.

Важно

Не се отглежда с Zebrasoma veliferum поради сходство в окраската и вероятна агресия помежду им! Трябва да се внимава при непосредствена близост с такава рибка от порязване! Порязването може да доведе до промяна на цвета и подуване на кожата, силна болка в продължение на часове.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар