Cyrtocara moorii
Син делфинЛатинско име Cyrtocara moorii
Популярно име Син делфин
Група Цихлиди от ез. Малави
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Малави, Африка - крайбрежни води
Приблизителен размер 20 - 22 см
Минимален размер на аквариума 400 л
Изисквания, температура 23 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 10 - 18 °
Изисквания, pH 7,5 - 8,6
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Буленгер (Boulenger), 1902Синоними

Haplocrhomis moorii, син делфин

Описание

Cyrtocara moorii са сред най-популярните в хобито микро-хищници от езерото Малави. Тялото им е високо и силно, главата е масивна, а устата - изнесена напред.
Възтрастните мъжки имат ясно изразена гърбица на челото, която е по-слабо изразена при женските и напълно липсва при по-младите риби (снимка 3).
По време на размножаване мъжките стават наситено сини, а през останалото време от двете страни на тялото се виждат две по-тъмни петна (снимка 1).
Между отделните популации в езерото няма видима разлика.
Продължителността на живота им е до 12 години.
На размер мъжките достигат до 22 см, а женските – до 18.

Разпространение

Cyrtocara moorii обитават езерото Малави, Източна Африка. Срещат се в крайбрежни води, основно в райони с пясъчно дъно. Разпространени са по почти цялото крайбрежие на езерото, но са сравнително малобройни.
В хобито се срещат най-вече риби от районите на Лумбауло и Маломбе.

Хранене

В естествената си среда имат много интересен начин на хранене - те следват риби от видовете Fosocrhomis rostratus, Mylochromis lateristriga и Taeniolethrinops praeorbitalis, които се хранят, като ровят в пясъка. Cyrtocara moorii филтрират през устата си това, което остава след по-едрите им "водачи", като си намират дребни ракообразни или други безгръбначни, които са основната им храна. Често им се налага да защитават позициите си срещу други подобни "използвачи", затова и не са напълно лишени от агресия.
В аквариум предпочитат жива или замразена храна, но приемат също така и суха.

Отглеждане

Cyrtocara moorii е умерено агресивна риба. Заради солидния размер на възрастните минималният размер на аквариума е 350-400 л. Както при повечето малавийски цихлиди, се препоръчва отглеждане на един мъжки с 3 или 4 женски, за да се намали агресията към женската рибка. Мъжките са агресивни един към друг. Те могат да се отглеждат с други хаплохромиси и с възрастни М’буна. Желтателно е дъното на аквариума да покрито с пясък, като в аквариума има достатъчно скални укрития. Чистотата на водата е важна, затова седмичните смени на 30%-40% и отличната филтрация са задължителни.

Размножаване

Cyrtocara moorii са устомътещи цихлиди. Процесът на снасяне и оплождане прилича на танц - мъжката и женската риби обикалят в кръг, всяка с глава към опашката на другата. Женската снася яйцата едно по едно, след което ги поема в устата си. Самецът ги опложда, като поднася аналната си перка пред устата на женската. Майката ги инкубира в устата си за период между 3 и 4 седмици, а доста след това може да ги прибира обратно при евентуална опасност.
В изкуствени условия яйцата или малките могат да бъдат отделени и инкубирани отделно, а могат да бъдат оставени на грижите на майката.
Захранването може да стане с новоизлюпена артемия или замразен циклопс. Честата смяна на водата е от изключително значение за доброто отглеждане на малките.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
georgi-ioan 2011-04-28 сладки рибки!приличат на морски свине
2015-01-10 имам същите и не причат на морски свине