Synchiropus picturatus
Пъстър мандаринЛатинско име Synchiropus picturatus
Популярно име Пъстър мандарин
Група Рифови риби
Семейство Калионимиди (Callionymidae)
Местообитание, хабитат Индийски, Тихи океан
Приблизителен размер 5 см
Минимален размер на аквариума 200 л
Изисквания, температура 24 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 1,020 - 1,027 (спец. плътност)
Изисквания, pH 8,3 - 8,4
Тип вода солена
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Петерс (Peters), 1976 година.

Местообитание

Пъстрите мандарини са открити във Филипините и Меланезия. Обикновено се намират от 0 - 20 метра дълбочина. Този вид се среща изключително рядко, което го прави и по-ценен и търсен вид.

Описание:

Synchiropus picturatus е зашеметяващо забавна и пъстра рибка. Основният цвят е маслено-зелен. Върху тази основа са разположени разнообразни по форма петна в комбинация от син, оранжев и черен цветове. Всяко петно е еднакво по форма с другите, но е различно по големина и цвят. Така се получават множество цветови наслагвания в окраската. Имат сравнително късо тяло, големи закръглени перки и глава с изпъкнали странично големи очи. Перките и опашката са бледо оранжеви цвят, а в краищата са зелени. Мъжките екземпляри са с по-едри и първия лъч на гръбната им перка е два пъти по-дълъг от този на женските. Пъстрите мандарини са бавни и често се крият в камъните, откъдето набавят и храната си. Както всички риби от това семейство, имат покривен, отровен слой слуз върхи кожата си, което ги защитава от повечето хищници обитаващи рифа. Също така тази слуз ги прави много устойчиви на паразитни инфекции като морски ихт и амилоодиниум. Не се отглеждат повече от един мъжки!!!

Отглеждане:

Препоръчва се отглеждане в големи стабилизирани аквариуми с мирни обитатели и наличие на много живи камъни, пещери и укрития. Прекарват по-голяма част от времето ловувайки по камъните, откъдето си набавят храната - ракообразни, амфиподи, червеи. Чувствителни са към високи нива на нитрати, поради което трябва да се поддържат не повече от 20 ppm.

Хранене

Рибките са всеядни. Като допълнение от менюто предлагано им от живите камъни, може да ги захранвате с мисис, артемия, хирономус и тубифекс. При отглеждане в аквариумни условия, трябва да се знае, че причина номер 1 за смъртта им е глада. Следете за добрата кондиция и и ако забележите, че коремчето хлътва, вземете мерки с допълнително хранене, което да е поне два пъти дневно.

Размножаване

Хвърлят хайвер в аквариуми, но няма данни за захранване и отглеждане на малките.

Ето едно интересно клипче на ухажване:Съвместимост в рифов аквариум:

Synchiropus picturatus са напълно подходящи за рифов аквариум. Няма сведения да вреди на корали и по-едри ракообразни.

Важно

Покривния слой слуз на мандарините е силно отровен, поради което трябва да бъде избягван пряк контакт с тях!!!

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар