Metynnis hypsauchen
Метинис (Сребърен долар)Латинско име Metynnis hypsauchen
Популярно име Метинис (Сребърен долар)
Група Други харацинови
Семейство Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка
Приблизителен размер 15 - 18 см
Минимален размер на аквариума 150 + литра
Изисквания, температура 24 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 8 - 15 °
Изисквания, pH 5.5 - 7.5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно
Muller, Troscher, 1845

Видът е описан от Мюлер и Трошер (Muller, Troscher) 1845

Местообитание

Южна Америка. Обитават речната система на Амазонка, Парагвай на север до Гвиана. (Виж картата по-долу)

Отглеждане

Metynnis hypsauchen задължително трябва да се отглежда, в пасаж от поне 6 или повече рибки. Аквариума трябва да е оборудван с капак, понеже рибите са изключително плашливи и има вероятност да скочат извъм съда. Затова разположете аквариума на място, където няма много движение. Лесно се стряскат и в паниката започват да се блъскат в стъклата, като по този начин да се наранят. Също по тази причина, не слагайте и остри корени или други предмети с остри ръбове. Оформете скривалища. Веднъж адаптирали се, тези риби са много издържливи на болести. Все пак се препоръчва редовна (седмична) смяна на водата, по възможност със същата температура. Подържайте нивото на нитрати ниско. Хранят се предимно с растителна храна, затова не се препоръчват растения в аквариума. Ако все пак искате такива, можете да експериментирате с различни видове криптокорини, за които има публикации, че не ги ядат. Израстват до 18 см, затова им е необходим голям аквариум. При добри условия живеят 5 - 10 години.

Хранене

Metynnis hypsauchen са известни растителноядни риби, затова е необходимо диетата им да е с акцент на храна от растителен призход: спирулина, алги. В аквариумни условия обаче, ядат всичко. От сухи гранули, люспи, до замръзена и жива храна. Все пак не забравяйте, че по принцип, са растителноядни.

Размножаване

Мъжките се разпознават по червеното на опашния плавник. Сравнително лесни за развъждане. Отделете двойка в залесен, с широколистни растения аквариум. Женската може да хвърли над 2000 яйца, които падат между растенията. След хвърлянето върнете рибите в общия аквариум, за да не си изядат хайвера. Той се излюпва се след 4 дена, а малките проплуват седмица по-късно. Трябва да се захранят с артемия. При добро хранене, растат много бързо.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар