Hyphessobrycon sweglesi
Червен фантомЛатинско име Hyphessobrycon sweglesi
Популярно име Червен фантом
Група Тетри
Семейство Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка - река Ориноко
Приблизителен размер 4 см
Минимален размер на аквариума 80 литра
Изисквания, температура 20 - 24 °C
Изисквания, обща твърдост 4,5 - 8,5 °
Изисквания, pH 6,5 - 7,2
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Гери (Géry), 1961

Местообитание

Тези риби се намират в Колумбииската част на Рио Ориноко. Обитават малките притоци, пресичащи предимно горски местности. Там водата е тъмно кафява от танина, който се отделя от разлагането на органични отпадъци: листа, клони и т.н. Водата там е много кисела.

Отглеждане

Hyphessobrycon sweglesi могат да се отглеждат в аквариум с дължина поне 60 см. Задължително е да са в пасаж от поне 10 бройки. Колкото повече, толкова по-добре. Декорирайте с мангрови корени или наподобяващи такива. Разхвърляйте няколко дъбови листа по дъното, които трябва да сменяте на няколко седмици, за да не изгният вътре. Ситен грунд и леко приглушено осветление ще допълнят идеално биотопната картина. В техния хабитат няма растения, но живеят безпроблемно в залесен аквариум и дори показват по-добър цвят.
Подходящи "съквартиранти" са всички видове Hyphessobrycon, както и други Южноамерикански рибки: неони, тетри, отоцинклуси, цихледи джуджета, дребни Лорикариеви сомчета.

Хранене

Непретенциозни към храната. Приемат всякакви видове храна. Все пак, за по-добра окраска осигурявайте редовно жива храна: дафня, новоизлюпена артемия, тубифекс. И ги редувайте с качествена суха храна.

Размножаване

Hyphessobrycon sweglesi нямат ясен изразен полов диморфизъм. Все пак гръбните перки на мъжките (снимка 1) са по-добре развити. Женските (снимка 2) са с по къси перки и тялото е по-заоблено.
Развъждането не е особенно трудно. Нуждаете се от развъден аквариум с приглушено осветление, дребнолистни растения или мрежа на дъното, която да предпази хайвера от изяждане. Водата трябва да е с параметри pH 5.5-6.5, gH 1-5. Все пак най-добре е да бъде изпозлвана осмозна вода. Хайвера е чувствителен на светлина, затова изпозвайте много оскъдна светлина. Малките се излюпват след 24-36 часа а проплуват след 3-4 дена. Захранват се с инфузория, а след няколко дена, когато станат достатъчно големи, захранвайте с микрочервей и новоизлюпена артемия.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар