Lepisosteus platyrhinchus
Леписостеус, ГарЛатинско име Lepisosteus platyrhinchus
Популярно име Леписостеус, Гар
Група Други
Семейство Леписостиди (Lepisosteidae)
Местообитание, хабитат САЩ - Джорджия и Флорида
Приблизителен размер 60 см
Минимален размер на аквариума 720 л.
Изисквания, температура 16 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост много мека - твърда
Изисквания, pH 5,5 - 8
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Де Кей (DeKay), 1842

Съществуват няколко вида гарове:
Florida spotted gar, Lepisosteus platyrhinchus
Spotted gar, Lepisosteus oculatus
Shortnosed gar, Lepisosteus platostomus
Long-nosed gar, Lepisosteus osseus
Alligator gar, Atractosteus spatula
Tropical gar, Atractosteus tropicus
Manfari or Cuban gar, Atractosteus tristoechus


Отглеждане

Флоридските гарове са по-дребни и съответно по-подходящи за отглеждане в домашни условия. Обикновенно в аквариум не стават повече от 60 см. Тези риби изискват много пространство и чиста вода. Не се препоръчва да се гледа в аквариум под 700 литра и това трябва да е минимума. Препоръчителен литраж е около 1400 литра. Аквариума трябва да е декориран за изискванията на тази риба. Тя е хищник, който дебне в засада и предпочита да има укрития, където да дебне своите жертви, но това разбира се не е крайно необходимо. Те всъщност са много добронамерени към риби, които не биха могли да изядат. В хабитата им много често живеят на пасажи, така че ако имате възможност да вземете няколко бройки, това дори е препоръчително. Затова те могат да се отглеждат с почти всякакви по-едри риби. Избягвайте за съжители дънни риби. Много често ги засмукват и предизвикат инфекции, а гаровете са много чувствителни към медикаменти и подобни интервенции, рядко завършват с успех. Качествата на водата са от изключително значение и затова е важно да се подържа чиста и с добра циркулация. Понасят доста широк спектър на pH и dH нива. Температурата може да е между 16 - 30 °C. Задължителна е допълнителна аерация.
Lepisosteus platyrhinchus са отлични скачачи, затова аквариума трябва да бъде оборудван с капак. На снимката по-долу: Гар скача над водата за да улови водно конче.Хранене

Гаровете приемат почти всякаква жива храна, която е достатъчно голяма. Живи рибки е добра храна, но в никакъв случай не се препоръчва да е само такава. Парчета от друга риба, скариди, замръзена храна, червей и дори суха храна се приема достатъчно охотно.

Размножаване

Половия диморфизъм при тези риби не е изявен и външно не може да се определи пола. Размножавани са в аквариумни условия, но най-вече в езерца. Растежа на тази риба е най-интензивен през първата година, когато може да достигне 30 см, след което рязко спада.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
2011-11-13 Прилича на Щука !
:) 2012-02-07 то си е щука ;)
2012-03-12 Аз го знам като алигаторова щука също така в САЩ го наричат и зарган,Това е вид щука.
Аквариста 2012-09-04 В риболов на чудовища има епизод за тази риба.Достигат до 2,5 метра на свобода.
Аквариста 2012-09-04 В риболов на чудовища има епизод за тази риба.Достигат до 2,5 метра на свобода.
Grey 2014-04-08 Има 7 вида Lepisosteids(сиреч Гар) Това е флоридийски с къса муцуна, алигаторовият си е съвсем друг вид, който си става чудовище. Флоридиийския рядко достига повече от 50 сантиметра!