Xenotilapia sima
Ксенотилапия симаЛатинско име Xenotilapia sima
Популярно име Ксенотилапия сима
Група Цихлиди от ез. Танганайка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Танганайка, Африка
Приблизителен размер 16 - 18 см
Минимален размер на аквариума 150 л, 130 см
Изисквания, температура 25 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 10 - 25 °
Изисквания, pH 8,0 - 9,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Буленгер( Boulenger), 1899Описание

Главата е голяма и ясно изразена, като тялото е високо в предната си част и изтънява към опашката. Xenotilapia sima е с три надлъжни кафеникави ивици по тялото.
Този вид ксенотилапия е открит през 1899 година от известния учен Джон Албърт при неговото второ посещение в Конго.През далечната 1898 г, когато е уловена за пръв път, тази Xenotilapia е определена като Xenotilapia boulengeri, но в последствие са открити достатъчно разлики, за да бъде обособен самостоятелен вид.
Така например Xenotilapia sima има 12-14 лъча на аналната перка, докато при Xenotilapia boulengeri те са 9-10. При гръбната перка на sima лъчите са 16, а при Xenotilapia boulengeri - 15. Тези различия били забелязани от японския учен Такахаши чак през 1997 година.
Най-големият улавян екземпляр от този вид бил с дължина 16,4 см. В аквариумни условия тази цихлида достига до 16-18 см, като след първата година на своето развитие трябва да е около 8-10 см. След като достигне тази дължина, тя вече е полово зряла и готови за размножаване.
Мъжките Xenotilapia sima освен по-ярко оцветени, са и доста по-големи от женските, като тази разлика е ясно изразена още от най-ранна възраст. Оцветяването обаче не бива да се използва за основен критерий за определеяне на пола, защото нерядко има и женски с доста ярка окраска.

Местообитание

Xenotilapia sima се среща по бреговете на езерото Танганика в Конго и Заир. Обитава предимно пясъчните зони на езерото като се среща на дълбочина между 30 и 50 метра.

Отглеждане

Xenotilapia sima живеят в пясъчни местности и точно това трябва да им бъде осигурено - равно дъно с достатъчно дребен пясък.
При отглеждането им трябва да се има предвид, че са податливи на стрес. Ако рибата е много изплашена, това може да доведе до смърт. Климатизацията за новия им дом трябва да бъде изключително внимателна и търпелива, без да се правят резки движения, които могат да доведат до фатален стрес.
Добре е да се отглеждат в група от поне 6 - 10 бройки. При достигане на полова зрелост осигурете аквариум с достатъчен обем с цел да има достатъчно територии за всички мъжки, които са много агресивни един към друг. Минималната дължина на аквариума трябва да е 100 см. Най-добре би било всяка двойка да се отглежда в самостоятелен аквариум. Както и при другите Ксенотилапии, мъжките са много агресивни помежду си.

Хранене

Xenotilapia sima са микрохищници - в естествената си среда се хранят с мекотели и ракообразни, а в аквариум с охота приемат артемия и друга дребна храна с богато съдържание на протеини.

Размножаване

sima са устомътещи цихлиди.
През разножителния им период мъжките издълбават кратер с 16-18 см диаметър и 3-5 см дълбочина, където примамват женската. Брачният танц на тези цихлиди се изразява в кръгови движения, по време на които женската снася хайвера и веднага го поема в устната си кухина. През това време мъжкият освобождава сперматозоиди и така опложда снесените от женската хайверни зрънца. Женската инкубира хайвера, а по-късно и личинките в продъжение на три седмици след което започва да ги изплюва за малко (обикновено между втория и четвъртия ден на четвъртата седмица). Нарая ги освобождава за постоянно.

Профилът е създаден със съдействието на LusilSorel

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар