Xenotilapia ornatipinnis
Ксенотилапия орнатипинсЛатинско име Xenotilapia ornatipinnis
Популярно име Ксенотилапия орнатипинс
Група Цихлиди от ез. Танганайка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Танганайка, Африка
Приблизителен размер 13 - 14 см
Минимален размер на аквариума 150 л, 120 см
Изисквания, температура 25 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 10 - 25 °
Изисквания, pH 8,0 - 9,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Буленгер (Boulenger), 1901Описание

Главата е голяма и ясно изразена, като тялото е високо в предната си част и изтънява към опашката. Основният цвят е сребрист с няколко надлъжни кафеникави ивици по тялото, които не се виждат през цялото време.
Xenotilapia ornatipinnis е описана от Буленгер през 1901 година. Първите екземпляри са уловени в местноста Кибвезе в Танзания на източният бряг на езерото Танганajка. Xenotilapia ornatipinnis могат лесно да бъдат разграничени от другите видове ксенотилапии по характерното при тях доста стръмното чело и големите овални очи, разположени високо на главата. Половият диморфизъм е добре изразен. Мъжкият е по-едър с добре оцветана гръбна перка в наситено жълто и черно по края, както и червена пигментация в предната част. При мъжките се забелязват и два червеникави лъча в опашната перка.
Женските имат 5-7 черни точки по гръбната перка.
Xenotilapia ornatipinnis достига 13-14 см на дължина, като женските са малко по-дребни - 10-12 см.

Местообитание

Среща се в езерото Танганайка, Африка.
За съжаление тази Xenotilapia никога не е била снимана в естествената й среда, защото живее на твърде голяма дълбочина - 150-160 метра. До акваристиката е достигнала чрез уловени в рибарски мрежи екземпляри.


Отглеждане

Стомашно-чревният тракт на тази цихлида е доста къс - варира между 90 и 115 мм. Това подсказва, че тя се храни с високопротеинови храни - основно ракообразни, които изравя от дъното, както и ларви на насекоми.
За съжаление почти цялата информация за тази Xenotilapia идва от отглеждани в аквариум екземпляри. В аквариумни условия Xenotilapia ornatipinnis> е сравнително спокоен вид. Мъжките индивиди се гонят, но агресията им не достига до сериозни наранявания и смърт на опонентите им. Дъното на аквариума трябва е покрито с фин кварцов пясък, като са осигурени камъни и скалички, които да позволяват разграничаването териториите на мъжките.
Аквариумът трябва да е с размери 120/50/50 мм, като е обурудван с добра филтрация.
В аквариумни условия тези цихлиди трябва да се хранят със замрaзени храни - артемия, ларви от комар, циклопs и др.
Заради спокойния им характе с тях добре съжителстват видове от рода Paracyprichromis.
Спокойствието и предпазването им от стрес е много важен фактор за тези цихлиди - също както и при другите видове Xenotilapia.


Размножаване

Размножаването на Xenotilapia ornatipinnis> не е трудно. Те са устомътещи. Достигат полова зрелост при размер над 5 см. Женската инкубира хайвера в устата си за около 18 дни, след което пуска малките навън. Те могат да бъдат захранени с новоизлюпена артемия или ситно стрита суха храна, която охота приемат.Профилът е създаден със съдействието на LusilSorel

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар