Xenotilapia ochrogenys
Ксенотилапия охрогенисЛатинско име Xenotilapia ochrogenys
Популярно име Ксенотилапия охрогенис
Група Цихлиди от ез. Танганайка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Танганайка, Африка
Приблизителен размер 12 - 13 см
Минимален размер на аквариума 200 л
Изисквания, температура 25 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 10 - 25 °
Изисквания, pH 8,0 - 9,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Буленгер (Boulenger), 1914Описание

Xenotilapia ochrogenys е открита през 1914 от Булунгер, като първоначално е причислена към рода Enantiopus. През 1951 Макс Пол я класифицира с наименованието Xenotilapia ochrogenys и до ден днешен е позната с това си име.
Главата е голяма и ясно изразена, като тялото е високо в предната си част и изтънява към опашката.
Подобно на останалите видове от рода, женските са сребристо сиви, докато мъжките са красиво оцветени - преобладава жълтото. По тялото са разположени няколко тъмни, черни петна.

Местообитание

Среща се в езерото Танганайка, Африка.
Живеят на сравнитеолно малка дълбочина - между 5 и 20 метра. Двете най-разпространени в акваристиката разновидности са от местността Мзури и от залива Ндоле.

Отглеждане

Xenotilapia ochrogenys се храни с малки ракообразни, които добива от пясъчното дъно. Устата й е като малка сонда, с която постоянно копае и отсява храна от пясъка.
В аквариумни условия е нужен съд с обем, не по-малък от 200 литра. Дъното трябва да е аранжирано с обли камъни, но да остава достатъчно място за плуване. Пясъкът трябва да е дребен и кварцов.
Мъжките са доста агресивни помежду си, но въпреки това не бива да се смесват с проявяващи силна междувидова агресивност риби като трофеусите например. Подходящи за съжителство с Xenotilapia ochrogenys са по-кротки риби като цихрихромиси и парациприхромиси. След като са готови за разплод Xenotilapia Ochrogenys и по-точно мъжкият изкопава малка яма в пясъкът където привлича женската. В първите си размножителни периоди женската е доста пестелива и хвърля между 8-10 хайверчета, но с напредваненото на възраста този брой ще се увеличи до 20-30 бройки. Женската инкубира хайверът около 3 седмици, след като тя е готова да ги пусне на свобода. Препоръчително е след 7-8 ден да се изтръсква ако желаете да извадите по-голямо количство от тези цихлиди. След като станат полово зрели тези цихлиди започват да хвърлят всеки месец, така че възпроизводителноста им е голяма и доста урожайна.

Размножаване

Xenotilapia ochrogenys са устомътещи. Размножаването започва с това, че мъжкият изкопава ямка в пясъка, където привлича женската. След това тя снася хайверните зрънца и ги поема в устата си, като през това време мъжкият ги опложда.
При първите хвърляния женските са доста "пестеливи" - снасят между 8 и 10 зрънца. С напредването на възрастта броят се увеличава до 20-30.
Женската инкубира хайвера в устата си около 3 седмици, след което пуска малките навън. Когато тези рибки са здрави и добре гледани, са в състояние да хвърлят почти всеки месец.Профилът е създаден със съдействието на LusilSorel

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар