Notopterus chilata
Нотоптерус чилатаЛатинско име Notopterus chilata
Популярно име Нотоптерус чилата
Група Други
Семейство Нотоптериди (Notopteridae)
Местообитание, хабитат Югоизточна Азия
Приблизителен размер 25 - 50 см. в аквариум
Минимален размер на аквариума 300 литра, за малка риба.
Изисквания, температура 24 - 28 ° C
Изисквания, обща твърдост 2 - 10 °
Изисквания, pH 5.5 - 7.0
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Грей (Gray), 1831

Описание:

Notopterus chilata е една от най-странните, тропически, сладководни риби, достъпни за любителите. С удължена глава, огромна челюст и прегърбен гръб, тя определено няма да се хареса на всички. Notopterus chilata е нощна риба, въпреки че понякога излизат през деня. Те са невероятно гъвкави. При смяна на посоката, те могат да се обърнат в рамките на собствената си дължината на тялото и често изглежда така, сякаш нямат гръбнак. Това прави възможно да се поберат в много малки пространства.

Местообитание

Обитават заблатени, мочурливи или слабо подвижни водни пространства. Намерени са в Югоизточна Азия, в Тайланд, Лаос, Индия, Камбоджа, Виетнам.

Отглеждане

Първото нещо, което трябва да се мисли, когато става въпрос за тази риба е, че тя достига огромни размери, дори и в домашния аквариум. Те често се предлагат за продажба като малки, но скоро те стават много големи. Като начало могат да се чувстват удобно в 200 литров аквариум, но ако имате намерение да я отглеждате в дългосрочен план, ще ви трябва значително по голям аквариум. Колкото по-голям, толкова по-добре. Поради това, че са нощни риби, те се нуждаят от място, където да се крият през деня. Парче тръба или оформена пещера, вършат работа. Стресират се много лесно и често причиняват щети на себе си. В дивата природа, те обитават бавно движещи се реки и езера в много райони на Азия, затова е добре да се оформят биотопни аквариуми. Предпочитат неутрално рН и мека вода, но по-големите риби може да се адаптират към по-високо рН и твърда вода. Живеят удобно при рН от 8,2. Като малки са много чувствителни към параметрите на водата, затова трябва да ги отглеждате с повишено внимание, докато са с размер до 6-7 см. Когато са млади, тези риби могат да се отглеждат в група, но когато станат зрели, предпочитат да живеят самостоятелно и не биха допуснали друга такава риба или друга от подобен вид в техния аквариум. Отглеждането им с малки риби от всякакъв вид е невъзможно, защото ще се приемат като храна за тях. Доста добре игнорират опитите от някой териториални видове. Обикновено се оттеглят към скривалището си, преди да настъпи сериозен конфликт.

Хранене

По време на лов те обичат да хващат дребни риби отзад. Промъкват се много бавно, след това атакуват и поглъщат жертвата си цяла, със своята огромна уста. (снимка 2). Имайте предвид това и подберете внимателно съжителите за общия аквариум. Notopterus chilata са много придирчиви. В естествената им среда, те са изключителни ловци и това може да се превърне в проблем в домашния аквариум. Ако започнете да ги отглеждате достатъчно млади, те могат да бъдат приучени да ядат храна под формата на гранули и някои замразени храни, но това не може да бъде гарантирано, така че обикновено се изисква доставка на здрави живи рибки. Тази доставка може да се състои от почти всичко, което рибата може да се побере в устата си например златни рибки, тетри, неонови тетри, дори Corydoras сом. Някои други храни, които понякога ще бъдат приети, са парчета от скариди, миди и някои месести храни, като говеждо сърце но имайте предвид, че животинските протеини не се считат за много здравословна за тях и трябва да бъдат хранени само от време на време.

Размножаване

Не са документирани размножаване в аквариумни условия.

Профила е направен с любезното съдействие на bandita190Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Наско 2011-08-27 Тази ми е една от любимите риби . Проблемът е , че за момента имам възможност само за аквариум 115 литра
2011-10-10 Мога ли да я гледам в 150 литра като 25 е ширината:?