Pterapogon kauderni
Бангайска рибa-кардиналЛатинско име Pterapogon kauderni
Популярно име Бангайска рибa-кардинал
Група Рифови риби
Семейство Апогониди (Apogonidae)
Местообитание, хабитат Индо-тихоокеанския регион, специално около остров Бангай
Приблизителен размер до 8 см
Минимален размер на аквариума 100 л
Изисквания, температура 24 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 1,023 - 1,025 (спец. плътност)
Изисквания, pH 8,1 - 8,4
Тип вода солена
Ниво на трудност средно, лесно


Видът е описан от Коуманс (Koumans), 1933

Местообитание

Pterapogon kauderni е разпространен много ограничено. Обитават предимно около остров Бангай (откъдето идва и популярното им название), както има и малки популации в централната и северната част на Сулавеси. Придържат се към дъното в плитки до 1,5-2,5 м дълбочина, открити площи с пясък и чакъл и спокойните местообитания около кораловите рифове. Често се срещат, в бодлите на морски таралежи, в разклонения на корали и пипалата на анемонии.

Описание

Pterapogon kauderni е популярна в акваристиката със забележителната си форма. Тялото е сребристо с три вертикални черни ивици, покрито с малки бели петна, които се виждат най-добре по гръбначната, аналната и опашните перки. Този вид лесно се различава от останалите представители на семейството по двете гръбни и анални перки, както и по силно раздвоената опашна. Втората гръбна и аналните плавници са с черни ръбове.

Отглеждане

В малки аквариуми се отглеждат на чифтове.
При оптимални условия средната продължителност на живота им в плен е 3-4 години, в естествена среда 1-2 години.<бр> Чувствителни към амоняк, нитрити и нитрати!

Хранене

В природата основното меню включва дребни ракообразни, планктонни, дънни и дълбоководни организми. Копеподите представляват голяма част от диетата им. В аквариуми се хранят с артемия, mysis и други замразени месни храни. Сухи храни се препоръчват само за разнообразие.

Размножаване

Бангайската рибa-кардинал се размножава лесно в аквариумни условия след навършване на около 10/12 месечна възраст. Склонни са веднъж месечно да хвърлят хайвер, като мъжкия носи яйцата в устата си до излюпването им ( виж клипчето).Големината на зрънцата е до 2,5 мм в диаметър, а броят на оплодените мъжки яйца, който мъжкия взима в устата си е меджу 10 и 40. Младите рибки се излюпват след около 3 седмици.
Добре е да се отдели мъжкия преди освобождаването на малките и след това да се върне в общия аквариум, въпреки че няма опасност да изяде поколението. Младите бангайски кардиналчета се захранват с новоизлюпена артемия в рамките на 24 часа.
Вземете под внимание факта, че лесно могат да умрат от прехранване, стрес от преместване и подобни фактори. Съжителстват в група до достигане на полова зрялост (около 1 годишни), след тази възраст оформилите се чифтове, стават агресивни и трябва да бъдат разделени.
Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар