Zebrasoma veliferum
Зебразома велиферумЛатинско име Zebrasoma veliferum
Популярно име Зебразома велиферум
Група Рифови риби
Семейство Акантуриди (Acanthuridae)
Местообитание, хабитат Тихия океан от Индонезия, Южна Япония, Големия бариерен риф, Нова Каледония
Приблизителен размер до 30 см
Минимален размер на аквариума 200 л
Изисквания, температура 24 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 1,023 - 1,027 (спец. плътност)
Изисквания, pH 8,3 - 8,4
Тип вода солена
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Акселрод (Bloch), 1795

Местообитание

Zebrasoma veliferum обитава Тихия океан от Индонезия, Хавайските острови и Туамоту, на север до Южна Япония, и на юг от Големия бариерен риф, Нова Каледония.
Този вид може обитава лагуни и рифовете до дълбочина от 30 или повече метра.

Описание

Възрастната зебразома велиферум има яйцевидна форма. В разперено положение на аналната и гръбната перка, е два пъти дължината на тялото - от върха на муцуната до основата на опашната перка. Най-големият екземпляр от този вид е 39.5 см в дълбочина. Подобно на другите видове в семейство Acanthuridae, тя има странично сплеснато тяло, гръбната и аналната перка са изключително удължени и закръглени като гръбния лъч е най-дълъг. Гръбната перка се състои от 29 - 33 лъча и от 4 до 9 бодли, аналната от 23 - 26 лъча и 2-3 бодли, а гръдните от 15 - 17 лъча. Имат до 16 горни и 18 долни зъба, които са във форма на шпатула с назъбени ръбове. Този вид има големи различия в цветовете си в зависимост от обитанието. Най-често до очите е светло-сива с много малки бели петна. Тялото е в бледо-жълти и тъмни раета. Гръбната и аналната перка са кафяви, с бледо сини или зелени ивици. Опашната перка е жълта с бяла лента в основата, син и черен кант в края.
Тези рибки не отделят достатъчно слуз по тялото си и затова са склонни към болести като морския ихт. Наличието в аквариума на скаридки от вида Lismata и/или рибата-доктор ( Labroides dimidiatus ) спомагат за предпазване развитието на болестта.

Хранене

Всеядни, но предимно растителноядни рибки. Необходим е разнообразен хранителен режим. Приемат с охота всякакви храни - замразени, сухи растителни храни. В аквариумите спомагат за почистването от нежелани алги.

Този вид се възпроизвежда през зимата или в началото на пролетта. Съзряват на 1 - 2 години. Нямат външни полови белези, но обикновено мъжките са по-едри от женските. Както и при другите Аcanthurids хвърлят хайвера си най-често на групи, както при мъжките, така и при женските, те имат повече партьори за чифтосване. Ларвите се излюпват средно до 24 часа. В стадия ларва рибките са отровни, и е известно, че пренасят микобактериоза - могат да причинят кожни инфекции и увреждания при хората. Няма данни за размножаване в аквариуми.

Съвместимост в рифов аквариум

Zebrasoma veliferum е подходяща за рифов аквариум. Не закача корали и анемонии.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар