Metriaclima lombardoi
Метриаклима ломбардиЛатинско име Metriaclima lombardoi
Популярно име Метриаклима ломбарди
Група Цихлиди от ез. Малави
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Малави, Африка
Приблизителен размер 15 см
Минимален размер на аквариума 250 л
Изисквания, температура 25 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 15 °
Изисквания, pH 7,8 - 8,6
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Бургес (Burgess), 1995

Класификация

Класификацията на вида все още е спорна. Официално той се причислява към род Pseudotropheus, но много автори от години го причислияват към род Metriaclima, а някои - към род Maylandia. Най-разпространено и широко прието в момента е името Metriaclima lombardoi.

Синоними

Pseudotropheus lombardoi, Maylandia lombardoi, Pseudotropheus liliancinius, Pseudotropheus kennyi

Описание

Има типичната за Мбуна форма на тялото - умерено издължено с цилиндрична форма, лека извивка на гърба и слабо странично сплескване. Устата е масивни. Оцветяването зависи от възрастта и пола на рибката.
Женските са от бледо синьо до тъмно синьо, като имат шест до осем по-тъмни напречни ивици по тялото, които са по-тъмни към гърба, а към корема избледняват. Първата пресича очите, а последата е преди опашката. Коремът обикбновено е по-светъл. Перките и опашките са светлосини. При стрес женските изсветляват до степен, в която могат да бъдат объркани с мъжки.
Мъжките са яркожълти, особено доминиращият, като перките са в същия цвят. Напречните черти по тялото може и липсват в зависимост от състоянието и настроението на рибката. Възможно е потиснат мъжки да е сив.
Продължителността на живота е до 10 години

Разпространение

Metriaclima lombardoi принадлежи към групата М'буна и обитава крайбрежните скалисти райони на ез. Малави в Африка. Срещат се на много места по крайбрежието.

Поведение

Видът има силно изразена вътревидова агресия, типична за почти всички представители на групата М’буна. Поради това трябва да се отглежда в група от поне 5-6 рибки, като съотношението мъжки / женски трябва да е поне 1:3 в полза на женските индивиди. Проявява също така и междувидова агресия.
Metriaclima lombardoi са доста териториални рибки.В групата им съществува ясно изразена йерархия.

Отглеждане

Metriaclima lombardoi са типични представител на групата М’буна. Трябва да се отглеждат в аквариум с пясъчно дъно, както и много камъни, скали и укрития. Можете да ги гледате заедно с други М’буна, малки хаплохромиси и сомове от рода Synodontis. При избор на други видове от родовете Pseudotropheus и Metriaclima трябва да се внимава - женските M. lombardoi много наподобяват женските на други видове от тези родове и това може да доведе както до повишена агресия, така и до нежелана хибридизация.
Отличната филтрация и седмични смени на около 50-60% от водата са важи за доброто отглеждане.
Препоръчва се силно осветление, за да се стимулира развитието на водорасли в аквариума, които рибките остъргват от камъните и стъклата.

Хранене

В естествената си среда се храни предимно с алги, които остъргва от скалите. В аквариумни условия е препоръчително диетата да е предимно растителна - Metriaclima lombardoi е вид, предразположен към стомашно-чревни заболявания и диета, включваща голямо количество животински белтъчини, е един от отключващите фактори. Освен качествени сухи храни за растителноядни цихлиди, могат да им се дават запарен спанак или маруля.

Размножаване

Размножава се по типичния за всички устомътещи африкански цихлиди начин. Женските снасят яйцата си, като след това ги мътят в продължение на около 3 седмици в устата си.
По време на снасянето мъжкият поднася аналната си перка пред устата на женската и изпуска сперма, докато тя лапа снесените вече яйца. Така се оплождат яйцата, вече намиращи се в устата на женската. Целият процес много прилича на танц (виж видеото в края).
Размерът на яйцата е много голям в сравнение с размерите на хайверните зрънца на хайверните риби, а малките са добре оформени и напълно готови да бъдат самостоятелни. В края на инкубацията женската започва да поема частици храна в устата си, където са малките, като по този начин осигурява захранването им.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар