Nimbochromis fuscotaeniatus
Нимбохромис фускоЛатинско име Nimbochromis fuscotaeniatus
Популярно име Нимбохромис фуско
Група Цихлиди от ез. Малави
Семейство Меланотении (Melanotaeniidae)
Местообитание, хабитат ез. Малави, Африка - междинна зона
Приблизителен размер 30 cm
Минимален размер на аквариума 500 л, 200 см
Изисквания, температура 23 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 8 - 18 °
Изисквания, pH 7,5 - 8,6
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Реган (Regan), 1922

Класификация

Въпреки че в момента се причислява към род Nimbochromis, много автори смятат, че fuscotaeniatus всъщност е доста по-близък до род Tyrannochromis.

Описание

Nimbochromis fuscotaeniatus е едър хищник от езерото Малави. Тялото е странично сплескано, симетрично, с голяма масивна глава. Женските са кафеникави с по-тъмни петна (снимка 3), докато мъжките са със синя глава и предна част на тялото, преминаваща в оранжево към опашката (снимки 1 и 2).
На размер достигат до 30 см.

Разпространение

Nimbochromis fuscotaeniatus се срещат по цялото крайбрежие на езерото Малави. Обитават зоната между скалите и покритото с пясък дъно.

Хранене

Nimbochromis fuscotaeniatus са хищници. В дивата природа се хранят с риби от групата М’буна, като ловуват от засада, скрити сред скалите.
В аквариума предпочитат жива храна - дребни риби или ракообразни, но поемат и гранули за месоядни цихлиди с високо съдържание на протеини (поне 36-40%), замразени ракообразни, филе от риба и други.

Отглеждане

Този вид е едър и агресивен хищник. Затова му е необходим достатъчно голям и просторен аквариум с обем най-малко 500 л, дължина поне 2 метра и с дъно, покрито с пясък и достатъчно укрития от камъни и скали.
Подходящи за съжителство с Nimbochromis fuscotaeniatus са други големи хищници от езерото - например Buccochromis, Champsochromis и Aristochromis. Всички по-дребни от тях риби са потенциална храна. Отглеждат се в групи с един мъжки и две или повече женски.
Отличната филтрация е задължителна, както и редовна смяна на вода. Поради хищния нрав на вида е почти невъзможно малки на този или на друг вид да оцелеят в аквариума.


Размножаване

Nimbochromis fuscotaeniatus са устомътещи цихлиди. В период на размножаване стават изключително агресивни и окупират голяма част от площта на аквариума.
Хвърлянето на хайвера протича по типичния за всички африкански устомътещи цихлиди начин. По време на снасянето мъжкият поднася аналния си плавник пред устата на женската и изпуска сперма, докато тя лапа снесените вече яйца. Така се оплождат яйцата, вече намиращи се в устата на женската. В края на инкубацията, траеща около 6 седмици, женската започва да поема частици храна в устата си, където са малките, като по този начин осигурява захранването им. Дори след като инкубацията е завършила, при опасност малките се крият в устата на майка си (снимка 3).

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар