Corydoras melini
Коридорас БандитЛатинско име Corydoras melini
Популярно име Коридорас Бандит
Група Сомове
Семейство Калихтиди (Callichthyidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка – Бразилия и Колумбия
Приблизителен размер 4,5 см
Минимален размер на аквариума 40 л
Изисквания, температура 22 - 27 °С
Изисквания, обща твърдост 0- 10 °
Изисквания, pH 5,5 - 7,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Люнберг & Рендал (Lönnberg & Rendahl), 1930

Местообитание:

Обитават тропичните води на Южна Америка (Вижте картата по-долу). Основно обитава реки, поточета и притоци, които са богати на кислород и честo са оцветени в кафяво от танин.

Интерактивна карта

Source: Corydoras melini map at The Full Wiki

Описание:

На дължина достига 6,5 см, като мъжките са малко по-дребни (4,5 см) и с по-стройно тяло. Тялото на рибата е защитено от два реда щитчета, наредени по цялата и дължина. Имат черна линия на главата през очите и една черна линия, която започва от гръбната перка и се спуска през опашката. Миролюбиви рибки с чудесна поносимост към другите видове. Хубаво е коридорасите да се отглеждат на групи от поне 6 индивида. Идеални са за начинаещи акваристи, тъй като лесно се отглеждат лесно и се погаждат добре с другите риби в аквариума.

Отглеждане

Чувстват се добре в 40-50 литров аквариум, като най-добре е да се отглеждат в група от поне 5-6 броя. В аквариума им може да се пресъздаде техният природен хабитат, като се поставят мангрови корени богати на танин, обли камъни и ситен но дебел слой пясък, а за направата на т.н. черна вода във филтъра, може да се постави торф.

Хранене

В природата са всеядни. В аквариумни условия приемат всякакви храни с подходящи размери, включително живи.

Размножаване

Отгледаните в аквариум риби се размножават лесно, макар че някои разновидности са малко по-трудни. Една женска може да живее с един или двама полово зрели мъжки. Хвърлянето на хайвера се провокира от значителен спад в температурата на водата. За целта в продължение на един - два часа се сменят 30-40% от водата в аквариума (при начална температура 21 °С), докато температурата спадне до 16 °С. Яйцата се прикрепват към растения или към стените на аквариума и се излюпват след 3 - 4 дни. Смята се за безопасно родителите да се държат при яйцата, стига да са нахранени добре, макар че някои акваристи предпочитат да ги отделят. През първите няколко дни от живота си малките се хранят с предварително изкисната стрита на прах суха храна. След първите 3 - 4 дни към храната могат да се добавят малки количества новоизлюпена артемия за по-бърз растеж. Малките придобиват разцветката на възрастните риби за около 9 седмици.

Профила е направен с любезното съдействие на kalin krumov .

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар