Clarias batrachus
Ходещ сомЛатинско име Clarias batrachus
Популярно име Ходещ сом
Група Сомове
Семейство Кларииди (Clariidae)
Местообитание, хабитат Югоизточна Азия, САЩ
Приблизителен размер 100см, в аквариум до 50-60 см
Минимален размер на аквариума 150 л за популация от 2 - 3 риби
Изисквания, температура 20 – 28 °С
Изисквания, обща твърдост 2– 25 °
Изисквания, pH 5,5- 8,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Линей (Linnaeus), 1758

Местообитание

Индия, Непал, Бангладеш, Шри Ланка, Пакистан, Тайланд, Виетнам, Лаос, Камбоджа, Мианмар, Сингапур, Малайзия и Индонезия. Видът е внесен и в САЩ. Обитава застоялите блата, канали реки, притоци, както и всички места, на които може да има живот. Наречен е ходещ сом поради способността си да пълзи по сушата докато открие нов водоем в случай, че този където е живял е пресъхнал.Описание

В природата са главно в черно-кафеникав цвят, но се срещат също и т.н. шарени форми, които са бели със черни, кафяви или червеникави петна по себе си. По-рядко се срещат във албиносова форма. Имат типичното за Clariidae изпъкнало коремче, както и типичните за сомовете мустаци.

Отглеждане

Поради големите си размери, тези сомове се нуждаят от голям съд, като аквариум около 1000 литра е минимален за възрастен екземпляр. В аквариума е добре да има укрития и скривалища от камъни, корени, глинени съдове и други. Нужно е аквариума да е с капак, понеже тези сомове за способни на "бягство".

Хранене

Типични хищници, който ще хапнат всяка по-дребна рибка. Приемат също скариди, храни на месна основа, пелети, червеи, замразени храни и по-рядко приемат храни на растителна основа. Clarias batrachus са доста лакоми и затова е препоръчително да не се хранят всеки ден.

Размножаване

Размножаването на Clarias batrachus е лесно ,но в аквариум тези риби се размножават рядко.Полова зрялост достигат при размер 30 см.Нужен им е голям аквариум с подходящи размери ,където е добре да се постави група с млади екземпляри и те сами да съставят чифт.След сформирането на двойката останалите сомове трябва да се махнат от аквариума защото семейството става доста агресивно ,а и за безопасност на бъдещето поколение. Ухажването започва със плуване на двойката и обикаляне на целият аквариум. В природата, тези риби правят гнезда в пясъчните брегове, а в аквариума те правят яма в грунда, където в продължение на 15-20 часа женската хвърля до няколко хиляди зрънца. След хвърлянето мъжкият се грижи за хайвера, като обикаля и пази гнездото. След около 24-36 часа след хвърлянето малките се излюпват като майката отново започва да се грижи за малките. След около още 48 часа мъжкият губи интерес към малките и тогава е добре бебетата да бъдат преместени. Малките подобно на родителите си са много лакоми и само за няколко месеца достигат нормалните си размери.

Профила е направен с любезното съдействие на kalin krumov .

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар