Potamotrygon hystrix
Потамотригон хистриксЛатинско име Potamotrygon hystrix
Популярно име Потамотригон хистрикс
Група Сладководни скатове
Семейство Потамотригониди (Potamotrygonidae )
Местообитание, хабитат Южна Америка
Приблизителен размер 35 - 40 см.
Минимален размер на аквариума 700 литра
Изисквания, температура 24 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 10 ° H
Изисквания, pH 6,0 - 7,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Мюлер и Хенле (Müller & Henle, 1841).

Местообитание:

Намерени в Рио Парана и Рио Парагвай басейни в Аржентина и Бразилия. Подобно на останалите членове на рода обитава различни биотопи. Това включва пясъчни ивици, плитчините на големи реки и бавно движещи се притоци със субстрат кал или пясък. Те също се движат в области от приводнени терени по време на годишният влажен сезон и по-късно могат да бъдат намерени в езерата и изкуствените водоеми, образувани от отдръпването на водите.

Отглеждане

Минималният размер на аквариума за тези риби, трябва да е 180 х 60 х 60см. С малко резерви този 680 литров резервоар може да се каже, че е достатъчен за един възрастен Potamotrygon hystrix. По-дълъг и широк аквариум е винаги добре дошъл, a ако отглеждате група е нужен пo-голям съд. Специален декор не е необходим в аквариума. Все пак ако желаете, можете да добавите някои по-големи корени, клони от бук или гладки скали. Уверете се, че тези корени са твърде тежки, за да не се местят в аквариума по някакъв начин. Оставете достатъчно, отворено пространство за плуване. Слабо осветление е за предпочитане, въпреки че са активни и при силна светлина. Растенията, които се нуждаят от вкореняване в основата ще бъдат изядени, но бихте могли да опитате видове, които могат да бъдат приложени към елементите на декора, като Микрозоруми или Анубиаси.
Избора на субстрат до голяма степен се свежда до лични предпочитания. Някои любители използват речен пясък, който е отличен избор, особено за малки екземпляри. Други използват стандартен грунд за аквариум с различен диаметър. Третият вариант е просто да няма субстрат. Въпреки, че това няма нищо общо с биотопа, със сигурност дава възможност за по-лесно поддържане в аквариума. В натуралните хабитати Potamotrygon hystrix обичат да се заравят в пясъка.
Филтрацията е един от най-важните аспекти в отглеждането на тези риби. Голям и ефикасен биологичен филтър е необходим, за да се справи със биологичните отпадъци, произведени от активноста на хищни риби с такива размери. Най-добре е да имате външни филтри. Гледайте да може да се пречисти целия обем на аквариума поне четири пъти на час. Седмични смени на вода от около 50% трябва да се счита за стандарт въпреки, че е доказано, че издържат на доста високи нива на нитрати.
Скатовете са най-големите риби в собствената си екосистема и поради това не са заплашени от други риби. Все пак избягвайте съжителство с агресивни цихлиди. Изберете големи и миролюбиви съжители, обитаващи горния слой на аквариума. По-дребни риби със сигурност ще бъдат изядени. Много ентусиасти гледат азиатски или южноамерикански аровани със скатовете си в просторни аквариуми и това е поразителна комбинация. Други подходящи възможности включват Cichla или Datnioides, както големи шаранови или харацинови. Ако съдът ви го позволява, можете да отглеждате заедно, различни видове скатове. Имайте предвид, че се кръстосват безпроблемно. Скатовете живеят 20 години!

Хранене

Дивите скатове се хранят главно с други риби и водни безгръбначни, включително червеи и ракообразни. Те са активни риби с висок метаболизъм и затова се нуждаят от хранене най-малко два пъти на ден. Големите ядат много и храната им струва значително повече от храната на други риби, но ако искате да отглеждате този вид ще трябва да се примирите с това. Като цяло, местна диета е за предпочитане. Възможно е някои екземпляри да се научат да приемат сушени храни.
Младите (често се продават с размер на "чаена чаша") с наслада хапват живи или замразени червейчета, тубифекс, артемия, крил и други подобни. Възрастните трябва да бъдат хранени съответно с по-едра храна, като миди, скариди, калмари, (или друга прясна риба) и земни червеи. Разнобразявайте хранителния режим на Potamotrygon hystrix Това е необходимо за да се запази рибата в перфектно състояние.
Не трябва да се хранят с месо от бозайници, като говеждо сърце или пилешко. Някои от мазнините, съдържащи се в тези видове месо, не могат да бъдат правилно усвоени и може да доведе до затлъстяване и дори до дегенерация на някой органи. По същата причина не хранете с "дежурните" за хищниците малки златни рибки.

Размножаване

Скатовете са лесни за развъждане. Мъжките имат израстъци, известни като "claspers", по един на всяка тазова перка. Те се използват за осеменяване на женската при чифтосване и са ясно видими от вътрешната страна на перката. При подрастващите мъжки, те са много по-малки, но все пак може да се видят ако се вгледате внимателно.
Всички скатове се развъждат по начин, известен като matrotrophic viviparity. Младите риби се развиват вътре в майката и се раждат живи и напълно оформени. Във вътрешността на матката на женските специализирани жлези отделят млечно вещество, известно като histotrophe, от което малките се хранят. Броя им обикновено варира между 1-8 а бременността на майката може да отнеме месеци. Интересно е, че този период е значително по-кратък със скатове развъждани в аквариуми. Това вероятно се дължи на изобилието на храна, която те получават в сравнение с дивата природа.
Скатовете могат да бъдат придирчиви, когато става въпрос за избор на партньор. Закупуване на чифт и пускането им заедно, не гарантират успешно кръстосване. Идеалният начин да се получи чифт е да се купи група от млади екземплярии те сами да избират своите партньори. Но това обикновенно не е по джоба на повечето любители. Potamotrygon hystrix трябва да се изчакат няколко години, за да станат полово зрели, така че се изисква търпение, когато се започва с млади риби.
Когато избирате двойка, изберете най-шарените екземпляри. Размера на женската трябва да е по-голям отколкото на мъжкия. Това е особено важно тъй като ухажването на мъжкаря, често е доста агресивно, особено ако женската не желае да хвърля хайвера си. Затова от съществено значение е тя да е достатъчно голяма, за да се защити. Когато мъжкия е в репродуктивен период, гони женската непрекъснато, често я хапе по тялото и по ръба на диска. За да се чифтосат, двойките трябва да се позиционират така, че коремите им са един срещу друг. Мъжкият използва устата си, за да се захване под нея. Следете отблизо поведението по време на размножаване. Ако нешата станат прекалено груби можете да опитате да ги разделите с ръка и да ги пуснете повторно няколко дни по-късно, ако е необходимо. Хвърлянето на хайвера трае доста кратко, само няколко секунди Оплождането става вътрешно. След успешно чифтосване, мъжкият би трябвало да спре да тормози партньорката си.
Бременността в аквариумни условия обикновено отнема между 9-12 седмици. Женските като цяло са безопасни и могат да бъдат оставени на място, въпреки че след като малките се родят, най-добре е да бъдат прехвърлени, за да се избегне евентуални проблеми за малките. Повечето развъдчици предпочитат да премахнат малките в името на безопасността. Ако сте късметлия и успеете да съберете чифт от скатове, които се размножават редовно, трябва да дадете на женската почивка след всеки 2-3 люпила. Женските използват много енергия при развъждането и ако те са принудени непрекъснато да се чифтосват, това може драстично да съкрати живота им.

Допълнение

Тези риби са опасни. В Колумбия например има над 2000 годишни случая на нараняване и дори странна смърт, причинена от скатови ужилвания. Жилото се намира на върха на опашната перка, където ясно се вижда, като месест придатък. Въпреки, че отровата на различните видове може да варира в токсичност (за съжаление има малко публикувани материали по темата), като цяло е сходна по състав. Съдържа протеин и коктейл от химикали, предназначени да причиняват силна болка и бърза дегенерация на тъканите. Ако бъде ужилен, най-малкото което трябва да очаква човек е мъчителен локализиран дискомфорт, главоболие, гадене и диария. По-тежки реакции от това не са рядкост и трябва да се търси медицинска помощ. За лечение е добре да се сложи раната в толкова гореща вода, колкото може човек да издържа. Това помага.

Профила е направен с любезното съдействие на bandita190.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар