Potamotrygon scobina, P 07, P 37-39
Потамотригон скубинаЛатинско име Potamotrygon scobina, P 07, P 37-39
Популярно име Потамотригон скубина
Група Сладководни скатове
Семейство Потамотригониди (Potamotrygonidae )
Местообитание, хабитат Южна Америка - Бразилия
Приблизителен размер 45см , в аквариум не повече о
Минимален размер на аквариума над 850 литра
Изисквания, температура 24 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 10 °
Изисквания, pH 6,0-7,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Герман (Garman), 1913.

Местообитание:

Обитава части от реките Амазонка, Рио Тромбетас, Рио Токантинс и Рио Парас. Potamotrygon scobina предпочита чистите води със пясъчно или тинесто дъно. Вижте картата по-долу:Описание

Potamotrygon scobina е типичен представител на семейството на Potamotrygonidae. Дисковидното му тяло е от бледо кафяво, през тъмно жълто, до маслено кафяво и е покрито със светли жълтеникави точки.

Отглеждане

За отглеждането на този скат, е нужен поне 850 литров аквариум, като в този обем, могат да се отглеждат един екземпляр или чифт ,като в по-голям обем могат да се отглежда и група от тези риби. Пясъчен субстрат или ситни камъни на дъното, няколко корена, камъни и добро осветление са добра добавка към биотопа на Potamotrygon scobina. Филтрацията е един от най-важните аспекти в отглеждането на тези риби. Голям и ефикасен биологичен филтър е необходим, за да се справи със биологичните отпадъци, произведени от активността на хищни риби с такива размери. Ежеседмична смяна на 50% от водата са нужни за доброто качество но водата и за добро здраве на рибите - тези скатове издържат на високи нива на нитрати. Съжителства добре с други риби.

Хранене

Месоядни риби който ще изядат всяка дребна рибка. Приемат жива и замразена храна (скариди червей филе ракообразни). Поради бързият си метаболизъм е добре да се хранят два пъти дневно. Не е добре да храните скатовете си с месо от топлокръвни животни, понеже в тези видове месо има мазнини, който не могат да бъдат правилно усвоени и може да доведе до затлъстяване на рибата и внасянето на болести и паразити в аквариума.

Размножаване

Potamotrygon scobina са лесни за развъждане. Подобно на всички скатове те са живораждащи. Интересното при тях е, че ухажването е дълго, а оплождането трае само няколко секунди. След около 9 - 12 седмици майката ражда няколко вече оформени скатчета, като майка им продължава да се грижи за тях около една седмица. След това родителите се махат, а малките приемат жива и суха храна с подходящ размер и доста бързо настигат по размер родителите си.

Профила е направен с любезното съдействие на kalin krumov.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар