Inpaichthys kerri
Лилава Имераторска тетраЛатинско име Inpaichthys kerri
Популярно име Лилава Имераторска тетра
Група Тетри
Семейство Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка, Бразилия
Приблизителен размер 3 - 4 см
Минимален размер на аквариума 70 л.
Изисквания, температура 24 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 1 - 12°
Изисквания, pH 5.5 - 7.0.
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Géry & Junk (Гери и Джънк) 1977

Местообитание

Главно обитава залесени райони, в бавните притоци в страни от основните речни канали. Водата в тези биотопи често се оцветява в кафяво, с танин, отделян от разлагащ се органичен материал, в резултат на което става много кисела.
Теченията на Рио Арипуана и горната част на Рио Мадейра, Бразилия. Вижте картата по-долу:Отглеждане

Създаването на биотопни условия за тези рибки в аквариумни условия не представлява някаква особенна трудност. Използвайте за дъното речен пясък и добавете корени. Мопан е за предпочитане а ако нямате, може да се използва бук, който трябва да е щателно обелен и изсушен). Няколко сушени листа (дъбови или букови ще са подходящи) ще допълнят биотопния изглед. Водни растения не са характерни за водите на тези реки. Оставете дървото и листата, за да се оцвети водата с цвета на слаб чай, като премахвате старите листа и ги заменяйки ги с нови на всеки няколко седмици, така че да не загниват във водата. Аквариумен торф може да се добавя към филтъра да спомага в симулирането на “тъмна” вода. Използвайте слабо, недиректно по възможност осветление. Тези рибки могат да се отглеждат в добре поддържани и силно залесени аквариуми. В други условия, цветове им често ще са бледи и отмити.
За съжителство трябва да се държат с други видове от Южна Америка, които могат да включват малки тетри, риба брадва, цихлиди джуджета и мирни дънни обитатели, като Corydoras и Otocinclus. Биха живеели в хармония с по-малки трихогастери и разбори. Inpaichthys kerri имат малко незаслужена репутация като свадливи риби. Макар, че със сигурност са способни на този вид поведение те го проявяват само когато се малко бройки. Ако групата от 5-6 бр. така е закупена, всяка агресия обикновено се ограничават до общо перчене. Въпреки че не е добре да са твърде много на брой, то определено изглеждат най-добре, когато са поддържани като група от 10-15 бр., и конкуриращите се мъжки ще покажат най-добрите си цветове, когато ги демонстрират един на друг.

Хранене

Нямат специални изисквания, биха приели повечето маркови храни, но трябва да се предлага и хранене с живи или замразени храни като скариди, водни бълхи и други подобни. Разнообразното хранене ще ви помогне да им се осигури най-добра окраска и развитие и естествено поведение.

Размножаване

Мъжките (снимка 2) са много по-колоритни и стройни във формата на тялото, отколкото женските (снимка 3).
Тези рибки се размножават без проблем в аквариумни условия. Ще ви трябва отделен аквариум, ако искате да отгледате по-голям брой малки, някъде с размери около 45х25х25 см. е добре, дори може да е и малко по-малък. Трябва да бъде много слабо осветен и да съдържа тънколистни растения като Явански мъх за да се даде на рибките възможност някъде да отделят своите яйца. Освен това, можете да покриете дъното на съда с някакъв вид мрежа с достатъчна големина на отворите, така че яйцата могат да паднат през нея, но достатъчно малки, така че възрастните да не могат да ги достигнат. Водата трябва да е мека и кисела около рН 5.5-6.5, GH 1-5 и температура от около 24-28 °С. Филтриране на водата през торф е полезно, както и използването на RO вода. Една малка гъба филтър с малък дебит на въздуха е всичко, което е необходимо по отношение на филтрация. Рибките могат да се заредят в група, с по 5 бр. екземпляри от всеки пол. Седмица по-рано трябва предварително да са хранени с живи или замразени храни. Освен този начин, те може да се заредят по двойки. Ако използвате тази техника, рибките се разделят на мъжки и женски групи в отделни аквариуми. Когато женските са видимо с яйца, а мъжките показват най-добрите си цветове, изберете най-дебелата женска и най-оцветения мъжки и ги прехвърлете в развъдния аквариум вечер. Би трябвало да хвърлят хайвера си на следващата сутрин. Отделете родителите веднага след хвърлянето. В противен случай, ако имат възможност ше изядат хайвера си.
Малките ще се излюпят след 24-48 часа и проплуват 3-4 дни по-късно. Трябва да бъдат хранени с много ситна, от типа инфузории, храна за първите няколко дни, докато порастат достатъчно големи, за да приемат микрочервей или новоизлюпена артемия.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
redm 2014-04-06 Да добавя рибите са много весели, подвижни, обичат да се заиграват около въздуха, препоръчително е да няма CO2 защото не им понася. Също така моите супер кери блу са тъмно лилави и цялото тяло е лилаво. Различавам мъжките от женските по товаче мастната перка на гърба е бледо неоново синя, а при генските бледо червена.
redm 2014-04-06 Да добавя рибите са много весели, подвижни, обичат да се заиграват около въздуха, препоръчително е да няма CO2 защото не им понася. Също така моите супер кери блу са тъмно лилави и цялото тяло е лилаво. Различавам мъжките от женските по товаче мастната перка на гърба