Epalzeorhynchos frenatus
Зелено лабеоЛатинско име Epalzeorhynchos frenatus
Популярно име Зелено лабео
Група Лабео
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Местообитание, хабитат Азия, Тайланд
Приблизителен размер До 18 см в аквариум до 8-10 см
Минимален размер на аквариума 100 - 150 литра
Изисквания, температура 26 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 5°-20°
Изисквания, pH 6 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Фоулер (Fowler), 1934

Отглеждане

Рибите са териториални и пазят своята територия от себеподобни или риби с тъмен цвят. Като пораснат над 5 см стават малко по-агресивни, но може да се отглеждат в общ аквариум с други риби, стига да е добре залесен с растения. Когато в аквариума има няколко зелени лабео винаги има йерархия, в която доминиращата риба може да обикаля териториите на другите риби. Добре е да има много укрития, за да не се виждат рибите една друга. Храна жива, растителна и заместители.

Развъждане

Размножаването по естествен път в аквариум е много рядко, затова се използват хормонални инжекции. За размножаване трябва да се подготви голям аквариум с дължина поне 100см. и ниво на водата 30-40 см. с растения и укрития. Параметрите на водата трябва да са следните: температура 28° dH do 5°pH 6-7 . За развъждане се слага двойка или 1 самка и 2 самеца на възраст над година и половина. Женската се държи отделно и при нея температурата се държи на 28°. Трябва да има силно течение на водата около 1500 л/ч това стимулира копулацията. Преди слагането на рибите за размножаване трябва да им се сложи хормонална инжекция в гърба.За 100 грамови риби 2 инжекции по 2 мг. Инжекция 5 ЕД на 1 г. маса риба след 24 часа може и инжекция с хипофиза за женската 2мг. на 100 гр. риба а за мъжкия 2мг. за 200г. маса. Някой акваристи държат рибите отделени 3-4 часа след инжекциите, а хвърлянето става някъде към 5-6 часа след това. През това време течението на водата леко се забавя. Женската хвърля до 1000 хайверни зърна. Рибите не закачат плаващия хайвер, изяждат само падналия на дъното. След час час и половина хвърлянето свършва и рибите се отделят. Неоплодените зрънца, който побеляват след 1-2 часа трябва да се отстранят, а останалия хайвер се пренася в инкубатор 20 литра с вода със същите параметри и слаба аерация. Инкубациония период е 12-15 часа, а малките плуват след 2-4 денонощия. Стартова храна жива прах, полова зрялост след година година и половина.
Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Радо 2013-03-02 Тази риба е много агресивна аз я гледах с 4ерен нож,ботия,анцистус и др. и няма6е една рибака която да не бе6е нападната от нея!!