Epiplatys dageti Monroviae
Епиплатис дагети монровиЛатинско име Epiplatys dageti Monroviae
Популярно име Епиплатис дагети монрови
Група Кили
Семейство Циринодонтиди (Cyprinodontidae)
Местообитание, хабитат Африка
Приблизителен размер 7 см
Минимален размер на аквариума 60-80 см. дължина или над 100 литра
Изисквания, температура 21 - 24 °C
Изисквания, обща твърдост 2 - 10 °dH
Изисквания, pH 6.0 - 7.5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Арнолт и Дагет (Arnoult & Daget), 1965

Продължителност на живота

Продължителноста на живота е около пет години.

Разпространение

Африка - ендемичен вид за Либерия. Обитават малки потоци и езерца

Отглеждане

Хубаво е да се отглеждат в добре залесен, с плаващи растения, много място за плуване видов аквариум, но става да се отглеждат и в общ аквариум, с гъста растителност, където няма по-дребни рибки от тях, защото са териториални. Обикновено към риби с техния или по-голям размер са със сравнително спокоен темперамент, освен ако не са в размножителен период. Задължително аквариума трябва да има добре уплътнен капака, защото рибите може да изскочат. Добре е мъжките да са поне 2 за да покажат цялата си прелест в надпреварата за женски.

Хранене

Рибите са всеядни, обичат живата храна, но не отказват и суха. Все пак ако искате рибите ви да показват ярки цветове трябва да се хранят по-често с жива или замразена храна.

Развъждане

Сравнително лесни за развъждане риби. За целта се подготвя аквариум около 25-50 литра, в който се пускат група риби, който преди това за няколко дни се хранят със жива или замразена храна. В размножителния аквариум трябва да има достатъчно укрития и плаващи растения, за да могат рибите да се скрият от доминиращия мъжки. Страничните и задното стъкло трябва да се облицоват с тъмен цвят. Температура на водата трябва да е 24-26 градуса. След хвърлянето на хайвера, родителите трябва да се отстранят от аквариума, за да не изядат хайвера. След 6-10 дни се появяват и първите малки на повърхността на водата. Захранват се с микрочервей и артемия.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар