Aplocheilichthys normani
Аплохеликтус норманиЛатинско име Aplocheilichthys normani
Популярно име Аплохеликтус нормани
Група Кили
Семейство Пецилии (Poeciliidae)
Местообитание, хабитат Африка (от Сенегал до Судан )
Приблизителен размер 2.5 - 3.5 см
Минимален размер на аквариума 40 - 60 литра
Изисквания, температура 22 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 12 °
Изисквания, pH 6.5 - 7.5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Ал (Alh), 1928

Отглеждане

Рибките са стадни и е добре да се гледат в група от поне 10 броя. Тъй като рибката е изключително малка на размер и лесно може да бъде изядена от по-големи и агресивни риби, е желателно да се отглежда във видов аквариум или с мирни риби, сходни на техните размери.
Обичат просторните аквариуми, с гъста растителност, където да се крият. Не обичат прекалено силна светлина, за това плаващите растения са идеални за целта. Обитава предимно средните водни слоеве, ако се почуства застрашена, веднага се скрива в растения или други укрития. Съотношение на мъжките и женските в аквариума 1:2.

Хранене

Жива и замразена (циклопс артемия и др) и суха на люспи.

Размножаване

Половете се различават лесно. Mъжките имат по-дълги и заострени перки, докато при женските са по-къси и заоблени. Какво при повечето Killifish възпроизвеждането на Aplocheilichthys normani е много лесно. Често то става в общия аквариум, където женската полага яйцата върху растения. Това става при температура 25 градуса, Ph 7, KH над 5. Хайвера може да се отстрани или да се остави при родителите, ако в аквариума има само plocheilichthys normani. Полагането на хайвера продължава няколко седмици. Инкубационен период между 10 и 30 дни. След 3-4 дни след като се излюпят, рибките абсорбират жълтъчното си мехурче и чак след това те може да се захранят с инфузория, a когато станат достатъчно големи, с артемия.

Профилът е направен с помощта на FHM

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
2013-10-24 Много съм любопитен има ли ги в България?