Cyprinus carpio
Японски шаран КоиЛатинско име Cyprinus carpio
Популярно име Японски шаран Кои
Група Други
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Местообитание, хабитат Япония (селекция)
Приблизителен размер 120 см.
Минимален размер на аквариума гардинско езеро
Изисквания, температура 10 - 24 °С
Изисквания, обща твърдост 15 - 20 °
Изисквания, pH 7 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Cyprinus carpio Koi(Японски шаран Кои) Видът е създаден през 1980 г

Произход

Cyprinus carpio е получен е в резултат на дългогодишна селекция в Япония като допълнение за градински езера. Създадени са множество форми и цветови вариации. Основните цветове са бяло, черно, червено, жълто, синьо и кремаво. Въпреки това, възможните комбинации на цветовете са практически неограничени. Най-популярната категория е Gosanke, която се състои от вариететите Kohaku, Taisho Sanshoku и Showa Sanshoku.

Отглеждане


Подходящи за отглеждане на кои са средни до големи (над 10 м3), добре филтрирани и аерирани изкуствени водоеми. Добре е езерата да имат плитки и дълбочинни участъци (до 150-200 см), за да осигури прохлада в горещите дни и подходящи условия за зимуване. Новопридобитите риби, преди да бъдат заселени в езерото е добре да са преминали карантина, или да са прегледани от специалист с цел да се избегне разпространение на зарази и паразити. Езерото е хубаво да се намира на спокойно място, да не се посещава от водоплаващи птици и хищници. Слънчевата светлина е от голяма полза, но е задължително да има и сенчести участъци (растителност, навеси). В горещите летни дни е важно температурата да не превишава 27-28 С, а нивото на кислорода да не се понижава под 4 мг/л. Подходящата крайбрежна и водна растителност има много добър ефект върху здравето и добрия имунитет на коите, което важи за повечето езерни риби. Съжителството с мирни риби (лин, орфа, различните форми на златните рибки, червеноперки и др), имащи сходни изисквания с тях подпомага създаването на благоприятна среда и добра поддръжка на мини екосистемата. Регулярната подмяна на част от водата винаги има добър ефект, тъй като липсата й често води до заблатяване и влошаване на качествата. Особено належащо е през лятото да е с по-голяма честота, докато през зимата с по-малка. При замръзване на повърхноста, водоема се оставя в покой и не се извършват никакви манипулации по него. Разумно е предварително да се постави приспособление или устройство, поддържащо отвор в леда (фонтани, стиропорени кръгове, шамандури и др). В големите добре балансирани езера не е проблем да замръзне и цялата повърхност, и да изкарат до периода на затопляне без жертви и сериозни поражения. В зимния период не се дава храна, но след раздвижването на рибите напролет, внимателно и постепенно се започва захранване.

Хранене


Подобно на дивия си братовчед - шарана, коите са всеядни. Някои автори препоръчват строго вегетарианска диета, дори хранене само с варен ориз. Доказано е обаче, че при разнообразно и пълноценно хранене коите нарастват по-бързо, зимуват по-леко и са по-слабо предразположени към заболявания. Специализираните храни са добре балансирани и обогатени, съдържащи всичко необходимо за тяхното развитие. Препоръчително е менюто да се допълва с пресни растителни храни (салати, спанак, диня и др), както и с живи и замразени храни(хирономус, ларви на копринена пеперуда, червеи).

Размножаване


Добре отгледаните кои са готови за размножаване на 3-тата-4-тата година. Често те хвърлят хайвера си спонтанно в плитчините и водната растителност на езерото напролет при температура около 15-20 С. При тези условия се излюпват и оцеляват малобройни поколения.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар