Hydrolycus  armatus 
Пияра, Гигантска риба вампирЛатинско име Hydrolycus  armatus 
Популярно име Пияра, Гигантска риба вампир
Група Други харацинови
Семейство Цинодонтиди (Cynodontidae)
Местообитание, хабитат Бразилия, Венецуела и Гвиана
Приблизителен размер 60 - 70 см. в аквариум
Минимален размер на аквариума Над 1000 литра
Изисквания, температура 24 – 28 °C
Изисквания, обща твърдост 5 – 20 °
Изисквания, pH 6 - 8
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Жардин (Jardine, 1841)

Синоними

Hydrocyon armatus Jardine, 1841

/Етимология

/
Hydrolycus: от гръцката дума hydro, което означава "вода", и lykos - "вълк". Armatus: от латински armatus, което означава "броня, въоръжен или брониран", вероятно във връзка с големите зъби.

Местообитание

Видът е разпространен в източно Aмазонския басейн в Бразилия, Венецуела и Гвиана. Вижте картата по-долу:

Отглеждане

Задължително е аквариума да е оборудван с плътен капак, защото рибата вампир скача много! Този вид H. аrmatus е по-агресивен отколкото H. scomberoides, особено към подобно изглеждащи риби, така че е най-добре да се гледат самостоятелно или заедно с много големи индивиди. За повече информация посетете профила на Hydrolycus scomberoides. Хранене Пиярата може да погълне плячка до около половината от своят собствен размер на тялото. Затова трябва да се отглежда с други едри риби! Приемат с охота всякаква замразена храна, като риба, скариди, миди и др. Почти невъзможно е да се приучат на суха храна.

Размножаване

Няма информация за развъждането им в аквариумни условия. В природата те се размножават между месеците ноември и април. Възрастните индивиди изминават дълги миграции нагоре по-течението на реката, докато достигнат мястото за хвърляне на хайвер.

Важно!!!

Докато са малки, те много често се бъркат с H. scomberoides. Но след време H. аrmatus порастват много по-големи от H. scomberoides.Профила е направен с любезното съдействие на dimitarkrastevТук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар