Trigonostigma hengeli
Разбора хенгелиЛатинско име Trigonostigma hengeli
Популярно име Разбора хенгели
Група Разбори
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Местообитание, хабитат Азия
Приблизителен размер 2 - 3 см.
Минимален размер на аквариума 40 литра
Изисквания, температура 23 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 3 - 15 °
Изисквания, pH 5,0 - 6,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Майнкен (Meinken), 1956Описание

Разбора хенгели е дребна пасажна рибка, която може лесно да се обърка с Разбора еспей. Оранжевото оцветяване по ръбовете на черното петно при този вид е по-ярко, но по-оскъдно от Разбора еспей, а тялото е безцветно.

Отглеждане

Препоръчително е да се отглеждат в група от 8-10 екземпляра в добре залесени аквариуми. В природата обитават бавно течащи води на горски потоци и притоци, добре залесено с дребни видове криптокорини и паднали на дъното листа и клони от дърветата. За да изпъкнат цветовете им е желателно грунда да е тъмен , а осветлението оскъдно. В такива условия може да се засадят растения от вида на криптокорините, анубиаси и папрати, които произлизат от континента им.

Полов диморфизъм

Женските са по-едри, закръглени в коремната област и по-слабо оцветени. Мъжките са по-дребни, по-стройни и по-силно оцветени. Тези особености се забелязват, когато рибките са достигнали полова зрялост и са се адаптирали в аквариумите условия.

Хранене

Всеядни са. Менюто им трябва да включва суха храна на люспи, дребни гранули, както и всякакви замразени храни (артемия, мисис, циклопс, планктон и др).


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар