Carinotetraodon travancoricus
Тетраодон - джуджеЛатинско име Carinotetraodon travancoricus
Популярно име Тетраодон - джудже
Група Тетраодони
Семейство Тетраодонтиди (Tetraodontidae)
Местообитание, хабитат Индия
Приблизителен размер 2,5 см
Минимален размер на аквариума 10 - 15 л.
Изисквания, температура 22 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 25 °
Изисквания, pH 6 - 8
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Carinotetraodon travancoricus (Каринотетраодон - пуфер-джудже)

Видът е описан от Hora & Nair, 1941

Описание

Carinotetraodon travancoricus ендемичен вид на територията на Индия. Той е най-дребният и може би най-перспективният от акваристична гледна точка тетраодон. Целият му жизнен цикъл преминава в сладка вода. Има дребни размери, миролюбив е и много слабо изразен хищнически нрав. Поради слабите си челюсти не представлява заплаха за мекотелите, изключая дребните планорбиси, които са и необходимост към тяхното меню, за да предотвратява прекаленото израстване на зъбките им. Разцветката им варира в зависимост от местообитанието. Като всички риби-балони при стрес и/или перчене между конкуренти се наблюдава характерното за тях надуване (способност за издуване на еластичния им стомах с вода или въздух), откъдето идва и популярното им наименование.

Полов диморфизъм

Няма изразен полов диморфизъм при младите екземпляри, макар и мъжките да демострират своята териториалност. Със съзряването мъжките индивиди добиват по-тъмна окраска, с тъмна тясна ивица, минаваща по дължина над голяма част от вентралната повърхност, което не се забелязва при женските. Полово зрелите женски запазват по-светлата си окраска и често са доста окръглени в коремната област.

Отглеждане

Каринотетраодонът може да бъде отглеждан в нано (10-25 л) аквариуми на малки групи или на двойки. В такива обеми един мъжки екземпляр може да съжителства с няколко женски, а в по-голям до няколко двойки, като мъжките разпределят територията помежду си. Предпочитат добре аерирани, филтрирани, както и добре залесени аквариуми, предлагащи множество укрития от камъни, корени и растения. Техни съквартиранти могат да бъдат всякакви дребни и миролюбиви риби със сходни изисквания към качествата на водата, изключая бавно подвижни и такива с дълги плавници, защото има вероятност да ги пощипват. В някои случаи добре съжителстват със слаководни скаридки (по-едри).

Размножаване

За разлика от своите роднини, развъждането по двойки или в харем на Каринотетраодоните е довело до успех сред любителите. За целта се използва специален неголям съд, като за субстрат се ползва голямо количество финна растителност, мъхове (явански, фонтиналис). След кратко ухажване и брачни игри отлагат хайверени зърна с диаметър около 1 ммв ниската част на мъха (като не са особено плодовити). След като женската/ите хвърли хайвера се изваждат, а мъжкия се оставя да се грижи за оплодените яйца. Малките се излюпват след около 5 денонощия, при което 2-3 дни са неподвижни. С раздвижването им се вади и мъжкия и се започва захранване с новоизлюпена артемия или микрочервеи.

Хранене

Менюто им включва всякакви видове замразени дребни храни - артемия, мисис, дафния, хирономус, крил. Разбира се обичат и месо от всякакви мекотели - миди, охлюви.

ВАЖНО!

Както всички представители на сем. Тетраодони имат, макар и в малки количества Тетрадотоксин, който няма антидот. Единственото известно нещо, свързано с този невротоксин е, че е 1000 пъти по-отровен от цианида!


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар