Eigenmannia lineata
Стъклена риба - ножЛатинско име Eigenmannia lineata
Популярно име Стъклена риба - нож
Група Риба нож
Семейство Sternopygidae (Sternopygidae)
Местообитание, хабитат Панама и Южна Америка
Приблизителен размер 20 - 25 см
Минимален размер на аквариума 150 - 200 л
Изисквания, температура 23 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 3 - 10 °
Изисквания, pH 5,0 - 7,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Eigenmannia lineata (Ейгенманиа линеата - Стъклена риба-нож)

Видът е описан от Cope, 1871

Описание

Ейгенманиите имат дълго, стройно тяло с прозрачно, с леко маслинен оттенък и открояващи се черни кантове. Главата е сравнително голяма, очите са им добре оформени очи, но с не много остро зрение. При тях липсва гръбна, опашна и коремни перки. Гръдните са ясно изразени, а аналната е почти по дължината на тялото и е основния орган за движение. Движенията им са плавни и от време навреме с камшични замахвания, които са част от общуването помежду им.

Отглеждане

Чувстват се добре на малки групи (или поне на двойки) в добре филтрирани и аерирани аквариуми, добре обрасли с подводна растителност, както и с плаващи растения. Чувстват се комфортно в по-затъмнени участъци. Съжителства с мирни, както дребни, така и доста едри мирни риби. Самотните стъклени ножове се крият, имат нетипично поведение и рано или късно загиват.

Хранене

Eigenmannia lineata предпочитат дребна жива и/или замразена храна - ларви на комари, артемия, дафния, циклопс. Добре адаптираните приемат и сухи висококачествени храни, които по-скоро се явяват като заместител.

Размножаване

Добиването на поколение от този вид е истинско предизвикателство. За целта зрелите производители се пускат в 100-тина литров слабо осветен аквариум, с много укрития и по възможност плаващи растения. След многочасови брачни игри, ейгенманиите полагат хайвера си по субстрат от корени, растения или керамика. След приключване на брачните игри родителите се изваждат. Хайвера трябва да бъде добре аериран и след около 72 часа при температура 28-29°С малките се излюпват. След раздвижването на ларвите, може да започне захранването с новоизлюпена артемия.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар