Pseudomugil furcatus
Псевдомугил фуркатусЛатинско име Pseudomugil furcatus
Популярно име Псевдомугил фуркатус
Група Атерини (rainbow fish)
Семейство Псевдомугили (Pseudomugilidae)
Местообитание, хабитат Папуа Нова Гвинея между заливите Дик Акланд и Колингууд
Приблизителен размер 5 - 6 см
Минимален размер на аквариума 70 см
Изисквания, температура 24 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 8 - 18 °
Изисквания, pH 7,0 - 8,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Никълс (Nichols), 1955

Описание

Тялото е с жълто-зелен цвят както при мъжките, така и при женските индвиди. Гръбната и аналната перки при самците са прозрачни, с тесен жълт кант. Тазовата и гръдната перки често са обагрени в червено. Опашката изпъква в жълт цвят, с черни вертикални кантове. Външната част на втората гръбна перка е жълтеникава. Този вид атерини е наречен за пръв път Pseudomugil furcatus през 1955 г. При преразглеждане на семейство Melanotaeniidae през 1980 г. той е отделен от рода Pseudomugil и поставен в този на Popondetta – наречен е Popondetta furcata. По-късно става ясно, че името на рода Popondetta е използвано по-рано. През 1987 г. видът е подложен на поредна промяна в името и е наречен Popondichthys furcatus. Две години по-късно идва следващо преразглеждане на рода Pseudomugil - през 1989 г. групата видове, към която принадлежи и Pseudomugil furcatus, е обособена в собствено семейство Pseudomugilidae, като така видът отново става Pseudomugil furcatus.
Формата на тялото им е издължена, средно компресирана и израстват до размери от 5 до 6 см. Двата гръбни плавника са разделени от малка цепнатина, като първият е много по-малък от втория. Мъжките екземпляри се отличават от женските по по-ярките си цветове и по-дългата и по-издължена гръбна перка.

Разпространение

Среща се в Папуа Нова Гвинея между заливите Дик Акланд и Колингууд. За пръв път са уловени през 1953 г. от малък поток в близост до селото Пунам, разположено в източните низини на Папуа Нова Гвинея. Улавяни са и от Сафиа в долината на река Муса, където са сравнително често срещани в малки, чисти потоци сред джунглата.

Интерактивна карта на местообитанието.

Местоживеене и екология

Срещат се предимно в малки, чисти и сравнително бързо течащи садководни потоци с обилна растителност. Температурата на водата и pH в тези потоци са в диапазон съответно от 24 до 27 °C и от 7,0 до 8,0.

Размножаване

Разпръскват хайвера си най-често сред водната растителност. Той се закача за нея и излюпването започва след около 12 - 15 дни при температура 25 °C. В аквариум Pseudomugil furcatus обикновено хвърля хайвера си по грунда.

Интересно

През 1981 г. в Австралия били донесени живи екземпляри, веднага след което те се чифтосали и се установили за постоянно в аквариумното хоби.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар