Xiphophorus helleri
ХелерЛатинско име Xiphophorus helleri
Популярно име Хелер
Група Живораждащи
Семейство Пецилии (Poeciliidae)
Местообитание, хабитат Централна Америка
Приблизителен размер Мъжки 10 см, женски 12 см
Минимален размер на аквариума 100 см / 100 литра
Изисквания, температура 21,0 - 28,0 °C
Изисквания, обща твърдост 12,0 - 18,0 °
Изисквания, pH 7,0 - 8,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Хекел (Heckel), 1848

Чрез селекция са създадени множество породи хелери с различни цветове и перки - черен, червен, мраморен, високоплавен, лироопашат, както и комбинации като червения лироопашат хелер.Изкуствено създадените разновидности обаче могат да са по-предразположени към болести. Стандартната риба независимо от цвета си е по-лесна за гледане и е подходяща за общ аквариум, въпреки че мъжките могат да се тормозят един друг или да нападат по-дребни риби от други видове. Хелерите са енергични и им трябва сравнително голям аквариум с твърда (но не солена вода), много пространство за плуване и гъста растителност, която да служи за укритие на другите риби, самките и новородените.

Храна

Хелерите са всеядни риби. Ядат жива и замразена храна, както и люспи и гранули. Задължително предлагайте и растителна храна и спирулина. Ако имате възможност, наблюдавайте екскрементите на тези риби. Ако на цвят са между зелено и черно, значи всичко е наред. При условие, че са в друг цвят, сменете храната незабавно.

Размножаване

Както повечето живородки, мъжкият опложда женската посредством своя гоноподиум. Женската запазва част от спермата в специални хранилища, намиращи се в уторбата й. Чрез тях тя може да заплоди следващите си няколко поколения, без да има мъжки наоколо.
Ражда на всеки 25 - 30 дена.

Грижи

Хелерите са изключително добри и енергични плувци, затова им е необходим аквариум с минимална дължина от поне един метър. Добре е съдът да е с капак или покривно стъкло, защото много често изскачат. Препоръчителното съотношение е един мъжки на 3 - 4 женски. Ако държите повече от един мъжки, наблюдавайте ги - съществува вътревидова агресия.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
цеци 2010-08-05 имам малки рибки какво да правя
Велизар 2010-10-13 Храни ги и ги гледаи храната я троши да могат да я ядат и това е и после като станат големи ги сложи при големите риби.
Moni 2010-10-18 Има си специална храна за бебета!!!
radko 2011-02-05 на колко дена се пускат малките при големите :)
emko56 2011-06-12 Докато станат по-големи от устата на големите :Д 4естно така е демек на около 25-35дена
Всх 2011-09-01 а как да разбера кога е родила???
иво 2012-04-07 Като видиш че коремът и е спаднал
дени 2013-01-28 защо женската ми уби две риби
2015-01-16 Тези рибки аз лично ги отглеждам в доста по- малък от 100 литров аквариум и досега не са ми правили проблеми.