Nematobrycon palmeri
Кралска тетра, палмериЛатинско име Nematobrycon palmeri
Популярно име Кралска тетра, палмери
Група Тетри
Семейство Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат река Рио Сан Хуан - Колумбия
Приблизителен размер 3 - 5 см
Минимален размер на аквариума 100 - 120 литра
Изисквания, температура 23 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 18 °
Изисквания, pH 6,3 - 7,4
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Айгенман (Eigenmann), 1911

Описание

Тази сравнително дребна рибка, наричана още Императорска тетра, е открита в горските реки на Колумбия. Силно изразеното стадно поведение на рибката, както и атрактивният й външен вид, я правят много популярна за отглеждане в аквариумни условия. Има издължено вретенообразно тяло. Формата на опашния плавник наподобява корона (тризъбец). Цветовото разнообразие се изразява в хармоничното преливане на кафяво, синьо, зелено и виолетово в окраската. Очите на рибката “светят” в искрящо синьо. Тази рибка, като повечето тетри, се нуждае от поне 10 членна група, с която да съжителства. В природата се наблюдава сложно йерархично поведение. Доминиращите мъжки заемат определена територия, в която не допускат други индивиди извън собствената си група.

Размножаване

За развъждане в аквариумни условия водата трябва да е мека и слабокисела, а растителността трябва да е добре развита тайландска папрат. Много добри резултати се получават при отделянето на един мъжки и два женски екземпляра в развъден аквариум. Новоизлюпените малки са слабоподвижни и по тази причина имат нужна от слабо течение за по-доброто улавяне на дребната храна.

Хранене

Всеядни. Приемат суха храна (люспа и гранули) всякаква замразена. С особенна охота приемат жива храна като ларви на комари, дафния, артемия.

Отглеждане

Nematobrycon palmeri се чувстват добре в гъсто залесен аквариум с приглушено осветление и тъмен грунд, наподобявайки Колумбийските реки, които са техните натурални хабитати.
Въпреки, че се препоръчва много мека вода, те живеят безпроблемно и на средно твърда вода при условие, че се сменя редовно и се подържа добра хигиена в аквариума.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
аноним 2013-06-11 До колкото знам се определят кои са мъжки и кои женски още в млада възраст-като се види под светлина рамката на окото- женските там имат бледозелена светлина, а мъжките светло неоново синя!