Ameca splendens
Амека спленденсЛатинско име Ameca splendens
Популярно име Амека спленденс
Група Живораждащи
Семейство Гоодиди (Goodeidae)
Местообитание, хабитат Мексико
Приблизителен размер 10 см
Минимален размер на аквариума 80 литра / 80 см
Изисквания, температура 20 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост 7 - 12 °
Изисквания, pH 7,0 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Милър и Фицсаймънс (Miller, Fitzsimons), 1971

Ameca Splendens е наречена на името на река Рио Амека в Мексико. Там, както и в още няколко реки в района, е родината на дребничката (не по-дълга от 7 см за мъжките и 10 см за женските екземпляри) рибка.Интерактивна карта на Рио Амека.Описание

В окраската на рибата преобладава златистото, а по дължината на тялото личи тъмна надлъжна ивица. Очите също са тъмни и изпъкват на светлия фон на главата. Ще различите лесно "господата" не само по дребния размер, но и по неравната анална перка. За да подсили разликата между половете, природата е нашарила и опашките им на жълти и черни ленти.

Условия

Амеките са пример за много кротки рибки, подходящи за общ аквариум. Подредете няколко групи от растения и подходящи скалички и домът им ще е готов. Доброто осветление ще подпомогне развитието на растенията. Водата трябва да се сменя често. Най-подходящата температура за амеките е от 21 до 24 °C. Поддържайте pН между 7 и 7,5. Твърдоста не бива да надхвърля 15 dGH.

Хранене

Водораслите са любима храна на амеките. Въпреки че няма да откажат жива и сушена храна, растителната храна трябва да присъства в менюто им.

Размножаване

Размножаването им е сравнително лесно. След като се развиват около 8 седмици в тялото на майката, на бял свят се появяват около 30 напълно готови за самостоятелен живот малки рибки. При тях има нещо много интересно - дребосъците се раждат със своеобразна пъпна връв, която до денонощие сама пада.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
ba6lieva 2011-04-26 не съм виждала тези сладури в северозападнала България,от къде мога да закупя от тях?