Справочник на аквариумните сладководни риби

Избор на клас / надклас


Избор на група


Избор на сeмейство
Търсене по популярно име:


Търсене по латинско име:


Търсене по местообитание (хабитат):
Филтър по ниво на трудност за отглеждане:
трудно  

Филтър по тип вода (местообитание):
сладка  ВСИЧКИ
Група ДискусиОбщо описание

Symphysodon или както ги наричат заради формата на тялото им дискусите, са открити за акваристиката през 30-те години на 19-ти век. Те обитават горното поречие на р. Амазонка, както и образуваните от нея крайбрежни езера. Водата в тях е много мека (pH = 4 do 7). Температурата е почти постоянна през деня и нощта - обикновено над 27 °C. Като цяло са мирни и спокойни стадни риби от семейство Цихлиди, но липсата на агресивност ги отличава от повечето членове на семейството, поради което могат да бъдат отглеждани с почти всякакви други неагресивни видове риби. На размери в аквариумни условия достигат 20-25 см в диаметър и изискванията им за обем на съда са доста високи.

Класификация

Дивите видове доскоро са се делили на два основни: Symphysodon discus (Hekel) и Symphysodon aequifasciatus. Напоследък се говори и за трети див вид: Symphysodon tarzoo. Трите вида се различават по окраската си и по местообитанието си. Въпреки че и в естествени условия се наблюдава хибридизация, все пак се счита, че всички дискуси произлизат от тези три форми.


Изисквания

По отношение на отглеждането в изкуствена среда дискусите имат изисквания за по-висока температура от обичайната за аквариуми с тропически риби - между 29 и 32 °C. За да се чувстват добре, е желателно да се поддържа мека вода с много висока чистота и сериозна филтрация. Трудността при отглеждането на тези риби идва и от това, че са лесно податливи на различни видове болести. Категорично не могат да се отглеждат поединично – изисква се да се гледат на група, обикновено поне от 6 екземпляра. Вътрешно видовата им агресия създава йерархия и обикновено има една водеща риба, както и една потискана. Отглеждането им в група намалява този ефект. Обемът на съда, в който се отглеждат, е желателно да осигурява поне по 50 литра вода на риба. Обичат много чиста, мека и кисела вода. Поради това успешното им отглеждане изисква честа подмяна на вода в аквариума и грижи за чистотата. Минималното изискване за смяна на вода е веднъж седмично по около 30%, но най-добре тези риби се чувстват при 2-3 смени седмично на около 20-30% от водата. Често дискусите се отглеждат в „голи” аквариуми, т.е. аквариуми без растения и без грунд. По този начин нивото на хигиена е по-високо и рибите намират по-лесно падналата на дъното храна. Възможно е отглеждане и в растителни аквариуми, където рибите по-често се крият поради наличието на укрития. В растителен аквариум с дискуси е желателно да има риби, които да дояждат остатъците от храна по дъното - например сомчета.


Хранене

Тези риби са всеядни. Важно е да се знае, че обичат да се хранят по-често. Това на свой ред ни принуждава да им даваме храната на малки порции. Наличието на други, по-подвижни риби в аквариума обикновено ги стресира и те не успяват да достигнат до храната, затова е препоръчително рибите, които гледаме заедно с дискуси, да са миролюбиви, бавни и спокойни.


Полов диморфизъм

Различаването на мъжкият от женският дискус е наистина трудно. Възрастните мъжки дискуси могат да развият малка издутина на челото, но това различие не винаги е на лице. През размножителния период е най-лесно да се определят мъжките и женските дискуси по формата на гениталиите им. При мъжките гениталиите са с остра форма, а при женските с кръгла, но и тази разлика е трудна за откриване.

Размножаване

Размножаването при дискусите е интересен процес. Както всички останали цихлиди, дискусите са много добри и грижовни родители. Обикновено смяната на по-голямо количество вода стимулира хвърлянето на хайвер. За размножаване pH е добре да бъде около 6, а общата твърдост на водата между 0 и 4°. Мъжкият екземпляр почиства мястото на хвърляне на хайвер, след което женската снася там 150 - 450 зрънца. Родителите се грижат за хайвера, като го пазят от останалите риби в аквариума, почистват го и отделят неоплодените зрънца. След излюпването на личинките малките се хранят от кожата на майката - нещо характерно за този вид риби. След още около седмица малките започват да приемат и друга храна.
Захранването на малките става с новоизлюпена артемия и е една от най-трудните задачи, след която започват редовните грижи за поколението от страна на аквариста.


Група Дискуси


Страници: 1
Страници: 1