Справочник на аквариумните сладководни риби

Избор на клас / надклас


Избор на група


Избор на сeмейство
Търсене по популярно име:


Търсене по латинско име:


Търсене по местообитание (хабитат):
Филтър по ниво на трудност за отглеждане:
лесно  

Филтър по тип вода (местообитание):
бракична   солена   сладка  ВСИЧКИ
Група Живораждащи

Живорaждащите са едни от най-популярните аквариумни обитатели! Почти всички начинаещи акваристи са започнали с една или повече от тези красиви и интересни рибки!
Те са доста издръжливи и се смятат за добър избор за начинаещи. Живородките са много забавни и доста опитни акваристи продължават да им се наслаждават. Достъпни са няколко различни вида и множество цветни вариации.
Повечето живородки се размножават лесно в аквариумни условия. Редки видове и диви екземпляри обаче обикновенно са достъпни само чрез акваристичните общества.

Описание:

Живородките се срещат само в Америка и Азия. Появили са се късно през еволюционния процес, преди около 44 - 38 милиона години, по време на Миоцена. Характерна визуална черта при живородките е аналната перка при мъжките, гоноподиума. Тези риби присъстват в аквариумното хоби от много дълго време. За първи път са представени в Европа през 1890 година
Живородките имат едно преимущество пред хайверните рибки - то се изразява в това, че от момента на раждането им могат моментално да се скрият от хищниците. Новородените се раждат живи и почти напълно развити, но често собствените им родители ги изяждат.

Социално поведение

По принцип живородките не са агресивни и могат да живеят задно с други рибки, с подобни размери. Има няколко изключения от семейство Hemirhamphidae, които са хищници.
Повечето живородки са пасажни риби и се чувстват най-добре в групи от 5 или повече. В пасажите обикновено се развива йерархия с доминиращ мъжки, който е най-ярко оцветената риба в групата. Най-добре е да имате пасаж с един мъжки и няколко женски. Ако желаете да имате повече от един мъжки, добавете няколко женски за всеки мъжки, за да намалите агресията им.

Грижи и хранене

Като цяло живородките обичат по-твърда вода, ще имат полза от 1 до 1,25 чаени лъжички не-йодирана сол на 4 литра аквариумна вода. Молинезиите често се отглеждат в соленоводни аквариуми и се смята за морска риба!

Размножаване

Тъй като малките могат да се крият от хищниците от момента на своеото раждане, не е необходимо живородките да са толкова плодовити като хайверните риби - обикновено раждат само 20 - 40 малки, въпреки че някои раждат и до 150.
Женските от семейство Поецилии (което включва гупи, молинезии, хелери и плати) преминават през процес, наречен "супероплождане" - притежават способността да съхраняват неизползваната семенна течност от мъжките риби в продължение на няколко месеца. Женската може да роди малки няколко пъти само след едно чифтосване!


Група Живораждащи


Страници: 1
Страници: 1