Aglaonema simplex Blume
Обикновена аглаонемаРастение, латинско име Aglaonema simplex Blume
Растение, популярно име Обикновена аглаонема
Семейство Araceae
Местообитание, хабитат Югоизточна Азия
Приблизителен размер До 35 см
Изисквания, светлина слаба - средна
Изисквания, температура 22 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 2 - 8 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,5
Растеж бавен
Ниво на трудност средно
Среща се в блатата на полуостров Малака, Китай и Филиппинските острови. Типично тропическо блатно растение, което достига 35 см височина.

Кореновата система е добре развита, корените са месести, стъблото - късо. Листата са зелени, на дълги прави дръжки, широколанцетни, овални в основата и с остър връх. Жилките са 5 до 7, ясно изразени. Растението е подходящо за аквариуми с ниско ниво на водата или палудариуми, желателно е да бъде посадено в глинен съд. За грунд се използва смес от пясък, торф и глина. Задължителни условия за нормалното развитие на този вид са сравнително постоянна температура и разсеяно осветление.

Размножаването става с отделяне на малки растения, излизащи от ризомата. Размножаването със семена в аквариумни условия е сложно заради трудността да се създадат оптимални условия за растението. По принцип семената се засяват във влажна смес от пясък, торф и глина, а съдът трябва да е покрит със стъкло, оптималната температура на водата и въздуха трябва да е 24–25 °С. След като семената покълнат и се появят първите листенца, съдът се залива с вода, но не повече от 2 см. С израстването на растението нивото на водата се покачва. След като се образуват поне 3 листа, растението може да се пренесе в аквариум.

Възрастните растения се развиват нормално при температура на водата 22-28 °С. Видът е декоративен, но доста капризен към условията.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар