Aponogeton boivinianus
Апоногетон бойвинианскиРастение, латинско име Aponogeton boivinianus
Растение, популярно име Апоногетон бойвиниански
Семейство Aponodetonaceae
Местообитание, хабитат Африка - севрните райони на Мадагаскар
Приблизителен размер 30 - 60 см
Изисквания, светлина средна
Изисквания, температура 16 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост мека - твърда
Изисквания, pH 6,0 - 7,5
Растеж бърз
Ниво на трудност средно


Aponogeton boivinianus се среща в северните райони на Мадагаскар, както в плитки и в по-дълбоки, така и на по-слънчеви и по-сенчести места. Грундът на водоемите често е дребна базалтова баластра или лавови фрагменти.

представлява кълбовидни, леко сплескани грудки с размер до 3 см, разпросраняваща се от точката на нарастване брадата коренова система. Листата имат къси дръжки, копиевидна форма и тъмнозелен цвят. Характерно за тях е, че са накъдрени (гофрирани) с размери, достигащи на дължина до 30 см и на ширина до 5 см, в редки случаи до 8 см. Цветовете имат дръжки до 55 см с диаметър в основата 3 мм, като завършват с чашка с размер 2 см. Те са малки, без мирис, като венчилистчетата са до 3 мм с диаметър 1,25 мм. Обикновено са бели, по-рядко розови.

Размножаване:
След цветоносенето в чашката се образуват плодове - между 4 и 6, понякога повече, понякога по-малко. Техните размери са 8 х 4 мм, а семената са 3 х 1 мм, добре заострени в края и с червеникаво-кафяв цвят. Периодът на размножаване е от септември до февруари.

Отглеждане в аквариумни условия:
За отглеждане в аквариум трябва да се осигури дебел слой грунд, както и допълнително наторяване. Растението се нуждае от умерено осветление и от пространство за разтеж. Редовните подмени на водата стимулират неговото развитие. Няма нужда от подаване на СО2, но наличието му се отразява добре. Поради атрактивния си вид и големи размери е желано растение за повечето големи аквариуми.

Важно:
Като всички представители на това семейство, Aponogeton boivinianus може да окапе и след кратък период за почивка (месец, два) да започне нов растежен цикъл.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар