Blyxa аubertii
Бликса аубертиРастение, латинско име Blyxa аubertii
Растение, популярно име Бликса ауберти
Семейство Hydrocharitaceae
Местообитание, хабитат Азия, Африка, Австралия, Япония, Мадагаскар.
Приблизителен размер 10 – 40 + см.
Изисквания, светлина средна - силна
Изисквания, температура 20 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост мека - твърда
Изисквания, pH 5.5 – 7.2
Растеж среден
Ниво на трудност средно
Blyxaаubertii носи името на откривателя си Louis-Marie Aubert du Petit-Thouars (1758—1831).
Листата на растението са събрани в розетка, линейни по форма, към върха изтъняват с дължина до 65 см и ширина 0,5 - 0,7 см. Листата са меки, чупливи със светлозелен цвят, нямат дръжка, директно завършват с корен.
Среща се във водоемите на територията на Мадагаскар, Австралия, Япония, Нова Гвинея, Индия и на други места. Естествените места в които се среща, са блатисти местности, оризови поля, реки с не много силно течение, малки езера. Подходящо за отглеждане в аквариум.
За оптимално развитие на растението, е нужно достатъчно място и подходящо по сила осветление. Хранителен грунд спомага за развитието и образуването на растения с 50-100 листа. Препоръчително е водата да е мека и кисела, но добри резултати се получават и във вода със средна твърдост. Не се препоръчва отглеждането в аквариум с едри и бързоплуващи риби, както и с растителноядни риби, поради крехкоста на растението. Когато се отглежда в оптимални за растението условия, СО2, балансирано торене, подходящо осветление, добавяне на желязо, Blyxa аubertii придобива кестеняв цвят.
Единият от начините за размножаване е, чрез отделяне в основата на розетката, до корена на младите растения. Другият начин е чрез цъфтеж, опрашване и семена. Цъфти с бели цветове, които след опрашване образуват семена. В началото семената са със светло-зелен цвят, когато станат кафяви е време за тяхното засяване. Семената е добре да се засяват на осветени места. След покълването и образуване на растение с височина 2 см, може да се премести и засади на подходящо място.

Профила е направен с любезното съдействие на evgeni200

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
hmmm 2013-06-13 струва ли ми се или първата снимка- растението е изкуствено?:)