Eriocaulon cinereum
Ериокаулон цинереумРастение, латинско име Eriocaulon cinereum
Растение, популярно име Ериокаулон цинереум
Семейство Eriocaulaceae
Местообитание, хабитат Източна Азия
Приблизителен размер 3 - 8 см
Изисквания, светлина силна - много силна
Изисквания, температура 18 - 30°C
Изисквания, обща твърдост 1 - 7°
Изисквания, pH 5.0 - 6.5
Растеж Бавен
Ниво на трудност Средна
Описание

Eriocaulon cinereum е един от приблизително 400-те вида Eriocaulon растящ на много влажните области в Източна Азия. Също така е разпространен в Африка, Азия и Австралия, както и в южната част на САЩ и Северна Италия. Доказал е своята стойност като аквариумно растение, в последните години. Въпреки, че е доста често срещано в Източна Азия, Eriocaulon cinereum много рядко се изнася за САЩ и Европа.

Растеж

Този малък вид Eriocaulon се нуждае от богат на хранителни вещества субстрат, тъй като използва главно голямата си коренова система за абсорбиране на необходимите му вещества. Корените могат да достигнат три пъти големината на листата му. Изискванията са характерни на повечето аквариумни растения. Силна светлина, задължително инжектиране на CО2 и торене. Когато количеството CO2 му е достатъчно, в центъра на розетката листата придобиват златист оттенък. Трябва да се има предвид, че расте бавно дори и при добри условия.

С уникалния си външен вид е подходящо за нано аквариуми и за преден и среден план

Размножаване

Около веднъж месечно Eriocaulon cinereum може да бъде размножен, като се отрежете младото растението от растението майка с остър инструмент (нож, ножица или бръснарско ножче) и много внимателно издърпате растението, за да запазите по-голяма част от кореновата му система.

Профила е създаден с любезното съдействие на Борис ПащрапанскиТук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар