Barclaya longifolia
БарклияРастение, латинско име Barclaya longifolia
Растение, популярно име Барклия
Семейство Nymphaeaceae
Местообитание, хабитат Югоизточна Азия
Приблизителен размер 30 - 80 см
Изисквания, светлина средно - много силна
Изисквания, температура 23 - 32 °C
Изисквания, обща твърдост много мека - твърда
Изисквания, pH 5 - 8
Растеж среден
Ниво на трудност средно
B. longifolia е от семейство Nymphaeaceae и по същество е Нимфея лотус, но с разликата, че не пуска надводни листа. Докато са малки, червено-зелените листа приличат по-скоро на тези на Криптокорина, но скоро достигат големи размери. Има нужда от добра светлина и вода с температура над 24°C. Набавя си хранителните вещества посредством листната маса, а не чрез корените. Обект на "повишено" внимание от охлювите, така че бъдете готови да се справяте с тях. Подобно на другите растения от семейството си, Барклията си дава понякога почивка и за няколко седмици може да загуби цялата си листна маса. След известен период отново се възстановява.

Препоръчва се за засаждане на заден план или самотно (солитар).

Въпреки разликата в хабитатите, нуждата от топла вода го прави идеално растение за аквариум с дискуси.

Barclaya longifolia се развива най-добре в мека и кисела вода.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
ЛюБиТеЛяТ 2010-12-27 Здравейте. Къде мога да си намеря този вид водорасло? :) Моля пишете ми на: brilqntin_44@abv.bg
kandoveca 2013-02-19 Здравейте. Преди няколко години отглеждах това растение като го завъдих много случайно защото си бях купил червена нимфея и когато започнах да я садя забелязах някакво зрънце вплетено в корените.Зрънцето имаше коренче и зачатък на листенце.Насадих нимфеята заедно с него и след време израсна новото растение чието име още не знаех.След около 2 години имах един аквариум само с барклая над 30 растения по 50 см.Със сигурност знам че расте по добре насадено в хранителен грунд –при мен беше в саксии със земя тор и отгоре пясък и тези растения които бяха в саксиите растяха по-добре от други само в пясък.Изисква и торене за листата и при липса на желязо и силна светлина дори възрастните листа са зелени до бледо червени.Изисква също СО2 иначе без него трудно може да се размножи.Размножаването става както чрез дъщерни растения пуснати от грудката така и чрез семена. Изкарва пъпки на дълги дръжки до повърхността и когато те разцъфнат след 2-3 седмици пръскат семена плуващи от горе. Ако семената се съберат и се гледат в някаква ваничка с осветление част от тях ще покълнат и ще станат на растения.Възрастно растение може да пуска много цветове едно след друго но е много важно да се режат и да не остават повече от 2-3 пъпки на веднъж защото иначе листата окапват.За съжаление сега водопроводната вода при мен е по твърда и постепенно загубих растенията а и хората на който бях давал и разчитах да намеря от тях не ги бяха завъдили.Затова имам въпрос може ли да се намери от някъде аз съм търсил и никъде не намирам.