Echinodorus tenellus
Ехинодорус тенелусРастение, латинско име Echinodorus tenellus
Растение, популярно име Ехинодорус тенелус
Семейство Alismataceae
Местообитание, хабитат Северна, Cентрална, Южна Америка
Приблизителен размер 5 - 10 см
Изисквания, светлина средна - много силна
Изисквания, температура 19 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост много мека - средна
Изисквания, pH 5,5 - 8
Растеж среден
Ниво на трудност средно
Echinodorus tenellus расте и се разпростира сравнително бързо, формирайки гъст "килим". Инжектирането на СO2 е задължително, торенето и силното осветление спомагат за по-бързото му развитие. Размножава се посредством странични издънки. След изкаравне на 4 - 5 листа връзката с майката може да бъде прекъсната.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Barabata 2009-09-22 Практиката оспорва някой моменти.
"Инжектирането на СO2 е задължително" - не, не е задължително. Имам 2 аквариума в които расте перфектно без подаване на ЦО2. Във единия аквариум е със светлина далеч по-слаба от средното ниво - почти тъмно.
"Приблизителен размер | 5 - 10 см" - при мен достига до 20 см в "тъмния" аквариум - приложена снимка - вижда се срещу 18 см от грунда едно от листата на ехинодоруса което е леко извито. Когато бръкна в аквариума и го изпъна става на 20 см.

Това е аквариума в "разчистения" си вид. По принцип отгоре има един ред водна леща, после листа от хигрофила полисперма, лудвигия репенс, валиснерия (права и усукана) и лимнофила преплетени с роголистник.
ЦО2- не се подава , торове много рядко парченца от хапчета за разтваряне на дайна пет (плант табс) и малко пръст в грунда. Съда е 22 л. (45д/ 22ш/ 30в) а осветлението една 3 годишна гролукс 15 вата и една 765 на Силвания пак 15 вата без рефлектори.

Сами преценете колко светлина преминава през този килим ( и пак водната леща на снимката е малко - явно съм разчиствал преди да снимам или предните дни. В началото при стартирането на аквариума имаше подаване на ЦО2 и светлината им беше добре преди да се развият растенията. Тогава се е развила добре кореновата система на ехинодорус тенелус и затова после продължава да вирее на тъмно. Ако се постави директно при такива условия има голяма вероятност да не оцелее.