Utricularia graminifolia
Уртикулария граминифолияРастение, латинско име Utricularia graminifolia
Растение, популярно име Уртикулария граминифолия
Семейство Lentibulariaceae
Местообитание, хабитат Азия
Приблизителен размер 2 - 8 см
Изисквания, светлина слаба - силна
Изисквания, температура 16 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост мека - твърда
Изисквания, pH 5,5 - 7,5
Растеж бавен
Ниво на трудност трудно
Utricularia graminifolia е едно от най-интересните водни растения. То е хищно и за няколко месеца създава красив зелен килим във вашия аквариум. Принадлежи към рода Lentibulariaceae и се среща в Южна Азия - Индия, Шри Ланка, Бирма и Виетнам. Расте като надводно, така и подводно. Обикновено е в засенчени места. Рядко вирее на директна слънчева светлина. Обитава потоци с много мека вода. По листенцата на Utricularia graminifolia има малки (2 мм.) мехурчета - капанчета, чрез които растението лови дребни ракообразни, извличайки от тях хранителни вещества, спомагащи за развитието на растението.

При засаждане в аквариум трябва да разделите туфата на 6-8 малки парчета и да ги засадите на разстояние около 5 см. едно от друго. След засаждането започнете с по-слаба светлина, като след няколко седмици, когато растението се е захванало, увеличавайте светлината постепенно. Препоръчителните параметри са рН 6,8 - 7 и dH 7 - 10. CO2 и торене не са задължителни, но добавянето им стимулира растежа.

Растението не обича резките промени, затова засаждайте в аквариуми, в които не пипате често. Също така не слагайте и ровещи рибки.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Gorski Elen 2009-10-25 отностно капнчетата те не са по листата а по кореновата система иначе би било опасно за скаридите и малките рибки
dani 2010-05-16 zdraveita ot kade moga da si zakupq ot tova tastenie
2655 2011-01-23 искам го искам го искам го!