Cardamine lyrata
Кардамин лиратаРастение, латинско име Cardamine lyrata
Растение, популярно име Кардамин лирата
Семейство Brassicaceae
Местообитание, хабитат Азия
Приблизителен размер 20 - 50 см
Изисквания, светлина среднa - много силна
Изисквания, температура 15 - 24 °C
Изисквания, обща твърдост мека - твърда
Изисквания, pH 6 - 8
Растеж бърз
Ниво на трудност лесно
Cardamine lyrata е блатно растение, намиращо се в субтропиците на Япония. Вирее добре в тропически аквариуми и е едно популярно и широкоразпространено растение в акваристиката.

C.lyrata е невзискателно, бързорастящо пълзящо стеблено растение със светлозелени, бъбрековидни листа. Изисква малко повече светлина - поне 0.5W на литър вода. При слаба светлина се получава тънко стебло и много малки листа. C.lyrata расте без вкарването на CO2, въпреки че добавянето му предизвиква по-бързо и по-здраво израстване. Размерът на листата може да се контролира с промяна на температурата. При по-студена вода (с температура, по-ниска от 21 градуса по Целзий) ще израстат големи листа, докато при по-топла вода (повече от 27 градуса по Целзий) резултатът ще бъде множество малки листа.

C. lyrata прораства покрай и през близките растения почти като една водна влачеща се лоза. Kорените, които избиват при всеки възел, обикновено са прикрити от богато разлистване. Растението е много лесно за размножаване - просто отрежете стеблата, които не растат в желаната посока и ги засадете в грунда. Те бързо ще хванат коренчета и ще продължат растежа.

Поради бързото израстване C. lyrata би могло да се използва за създаване на контраст и визуален ефект в акваскейп, подреден в натурален (естествен) план. В подобни планировки това растение с подобно на лоза израстване придава един естествен ефект, ако му се позволи да се развива върху килим от Riccia fluitans например или върху корен. Също така може да се използва в среден план, оформено като храст, където неговите светло оцветени, атрактивни бъбрековидни листа предлагат чудесен контраст с другите растения в аквариума. За да се поддържа като храст обаче, се изисква интензивно и внимателно подрязване.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
белиоз 2011-01-29 яко