Cyperus helferi
Циперус хелфериРастение, латинско име Cyperus helferi
Растение, популярно име Циперус хелфери
Семейство Cyperaceae
Местообитание, хабитат Азия-Тайланд
Приблизителен размер 20 - 35 см
Изисквания, светлина среднa - много силна
Изисквания, температура 20 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост много мека - твърда
Изисквания, pH 5 - 7,5
Растеж среден
Ниво на трудност средно
Cyperus helferi е едно от малкото растения от този род, които се срещат (както подводно, така и над водата по бреговете на застояли или бавнотечащи водоеми) в своята родина Тайланд.

Този вид Cyperus не е толкова труден за отглеждане, след като веднъж премине неговият дълъг период на адаптация. Вирее най-добре на средна до силна светлина - 0.5W до 1W на литър вода или повече. Вкарването на CO2 не е необходимо, но е добра добавка, която ще предизвика по-бързо израстване. Температурата на водата е желателно да клони към студена - под 26 градуса по Целзий. Това растение харесва леко течение на водата в аквариума .Както при повечето растения, богат хранителен режим с много нитрати, фосфати, калий и микроелементи ще стимулира бързо и здравословно израстване. Без адекватно торене това растение би растяло малко по-бавно.

C. helferi има издължени, плаващи листа, които се извиват елегантно и въпреки че е разстилащо се растение, има малка коренова система. Много израстъци тръгват от основата на адаптирали се и здрави екземпляри и прерастват в дъщерни растения(снимка 2). За размножаване е необходимо да се отреже едно от тези дъщерни растения и да се засади отделно.

Това елегантно растение е идеално за визуална точка в среден план или като акцент на заден план в акваскейпа. Този вид първоначално е популяризиран от Такаши Амано в неговите аквариуми, пресъздаващи естесвена среда, където той често го използва пестеливо в издаващи спокойствие аранжировки, които ефектно показват красотата на Cyperus helferi.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар