Автор Тема: най-добрата храна за дискуси  (Прочетено 12600 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен RIKO

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 5
Отг: най-добрата храна за дискуси
« Отговор #15 : вторник, 09 април 2013 г., 19:49 ч. »
Заложих артемия на Sera . Надявам се да я излюпя.Благодаря за съвета. :)

Неактивен djer

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 340
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
Отг: най-добрата храна за дискуси
« Отговор #16 : петък, 12 април 2013 г., 19:01 ч. »
На 5-я ден ядат артемия а на 10-12-я ден прояждат кайма(ако всичко е нормално с развитието им)

Неактивен RIKO

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 5
Отг: най-добрата храна за дискуси
« Отговор #17 : неделя, 14 април 2013 г., 14:58 ч. »
Бебета вече проядоха кайма . Благодаря  за съветите :). Като поотраснат ще пусна снимки да си кажете мнението .Дано да успея да ги изгледам.

Неактивен skrado; )

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 73
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • само силните и умните оцеляват!
Отг: най-добрата храна за дискуси
« Отговор #18 : неделя, 15 декември 2013 г., 19:03 ч. »
Ето Andew Soh: Размер на аквариума
--- Размерите ще ги впиша утре.
Стените на аквариума
Има общо 5 страни аквариумът. Дъното и 3 от стените трябва да бъдат боядисани или покрити с цвят съобразен с вида дискуси които ще размножавате. Като цяло цветът е светло синьо или небесно синьо. Изцяло бели могат да бъдат използвани за целите на размножаване на много светъл цвят дискуси, без тъмни пигменти или черно по тях. Пример за това е албиносът. Също така е важно да се създаде контраст между стените  и цвета на родителите. По правило стените трябва да са малко  по-бледи от родителите. Не става въпрос за цвета а за тоналността. Ако отглеждате дискус като Албиносът, Бял, Златен или Pigeon  ще имате по-голям успех ако цветовия тон на стените е по блед от този на родителите. Малките са привлечени от към по тъмните и по контрастни цветове. Те мразят цветовете като бледо червено , жълто и чисто бяло, чустват се несигурни. Успех с червени , бели или жълти родители се реализира само ако родителите са постоянни и търпеливи. Тези грижовни родители ще продължават да кръжат около малките насърчавайки ги да се хранят с тяхната слуз. Можете също да съдействате  и чрез намаляване на височината на водата като така оставяте на малките по-малко свободно пространство.
Сянка
Всички осветителни тела, независимо дали са природни или изкуствени , не трябва да 'хвърлят' сянка в аквариума. Дискусите обикновенно са срамежливи. Родителите ще вземат такива тъмни области като сигурно убежище и ще се опитат да се скрият там. Това ще доведе до забавяне на хвърлянето на хайвера, по-нисък процент оплождане тъй като мъжкия може да се стресира , или младите мъжкари да не искат да излязат от сянката.  Дори по време на излюпването , родителите са склонни да останат в сянката, отказвайки да хранят новоизлюпените. Те обаче ще се опитват да съберат всички малки, който се опитват да отплуват надалеч.
Осветление
Най-добре е да има меко осветление вътре в стаята за разплод която да е включена 24 часа дневно. Ако предпочитате, може да поставите малка синя крушка висяща над всеки аквариум. Това ще ви позволи да светнете след хвърляне на хайвера,  а и през ноща родителите да могат да виждат яйцата или малките , да събират отдалечилите се от групата , да събират тези от земята. Другото предимство да имате такава светлина през ноща е за малките - те по- лесно да откриват родителите си , да стоят с тях и да се хранят при необходимост.
Основа за хайвер
Осигуряване на обект или субстрат за хвърляне на хайвера е препоръчително. Това ще насърчи хвърлянето на хайвера. Без съмнение има някои дискуси, които предпочитат да хвърлят хайвера си върху стъкло, било то отстрани или долната част на аквариума, но те са малцинство. Все пак е препоръчително да оставите субстрат. Субстрат не се ограничава само до Амазонски растения, конус, ваза  или саксия. Той(конусът) трябва да стои изправен , да не е корозивен или да отделя токсини, и не на последно място той трябва да работи, а колкото до цвета на основата, червеникаво-кафят изглежда най-предпочитан, но и друг цвят трябва да върши работа.
Аерация

Аерацията в аквариума за разплод трябва да бъде сведена до минимум, за да не предизвиква силно водно течение, когато малките започнат да плуват свободно въздушния поток може да се увеличи постепенно. Добра практика е да се поддържа относително чиста вода в аквариума за разплод. Можете да постигнете това чрез източване на отпадъците и боклуците от водата ежедневно. Някои селекционери предпочитат да имат гъба-филтър. Но не всички поощряват този медот защото новоизлюпените малки може да заседнат във филтъра. Премахването на гъбата след излюпването или точно преди свободното плуване, също не е препоръчително, тъй като някои родители може да се почустват застрашени и да унищожат всичкия хвърлен хайвер. Около 2 часа след като яйцата са поставени на конуса, можете да източите боклука и да направите частична смяна на водата, ако състоянието на  и не е идеално. Яйцата могат да бъдат изложени над водата за няколко минути, така че не се притеснявайте, ако нивото на водата спадне под яйцата по време на източването. Повторното пълнене трябва да се направи бързо , но не трябва да предизвиква силно течение, за да не се отделят яйцата. Използвайте дланта си да смекчите вливането на водата. Яйцата ще се излюпят на 60ия час след оплождането. Сменете водата толкова пъти колкото е възможно в рамите на последните 12 часа преди те да започнат да се излюпват. Пазете аквариума чист, най-вече дъното. Следващата смяна на водата , е необходимо да бъде направена на втория или третия ден след като са започнали да плуват свободно. След това, всичко трябва да върви гладко напред, освен ако вашите родители не са здрави..
Ph и твърдост
Дискусите се размножават във вода с Ph 6.0 до 8.0 DH по-малко от 2, Micro-siemen под 150.   Без съмнение винаги ще има случаи на хвърляне извън този диапазон. С тези предложения по горе трябва да достигнете добри резлутати като цяло.
Съществуват много методи за стимулирането за хвърляне на хайвера. Един от начините е да се манипулира pH. Важно е да отбележим, че колебанията не трябва да са твърде драстични. Всичко , което е нужно да се промени pH  с 1 градус в определен ден. Обеснение на този метод. Да приемем , че водата си в първия ден е  pH 7.4 добавете доза от фосфорна киселина за да го свалите до около pH 6.4 . Ако сте начинаещ, принципа е  за всеки 100 литра вода 2,5 мл фосфорна киселина, това ще отрази спад с около 1 градус pH(все пак зависи от концентрацията на продукта) . За да направите проверка , използвайте pH метър. Изчакайте 15 минути, киселина да се смеси добре преди тестване. На втория ден, сменете цялото количество вода с отлежала вода или директно чешмяна водата ( добавете анти-хлор), но да не се добавя киселина. Стойността на pH се връща към 7.4. На третия ден, независимо дали сменяте водата или не, свалете pH отново до 6.4. На четвъртия ден, сменете водата стойностите отново на pH ще се 7.4. Продължавайте така, докато не хвърлят хайвера си. След като яйцата са положени и ако pH се случи да бъде 7.4, не понижавайте pH. Още промени ще ги объркат и те може да изядат яйцата си. Ако pH в този момент е 6.4 можете да го оставите така както си е , или постепенно да го върнете до 7.0- 7.4 . Това не е задължително да се прави веднага. НИКОГА НЕ РЕГУЛИРАИТЕ  pH по време на люпене. Ако го направите, може да се събудите на следващата сутрин и да намерите всички рибки мъртви.

pH 7.0 Е НЕУТРАЛНО
ПОД pH 7.0  Е КИСЕЛИНА
НАД pH 7.0 Е ОСНОВА

Метали и микроелементи
Чешмяната вода може да създаде проблеми при развъждането на дискусите, затова се прилагат различни методи за да се омекоти водата.  Използва се комбинация от чешмяна вода и обратна осмоза или дейонизирана вода. Няма стандартно съотношение за смесване тъй като различните области в рамките на една и съща страна могат да се различават във водния състав. Съотношението на сместа зависи от концентрацията на тежки метали и микроелементи. Рибите имат нужда от тях за да оцелеят, затова никога не трябва да се държат в чиста H20 или дестилирана вода.
Прилагам една табличка:

Това са химичните и физичните характеристики на водата в Сингапур.

Чифтосване
Уверете се, че сте поставили мъжки и женски в аквариума! Някои търговци на дребно мое да настояват, че това което ви продават е потвърдена двойка. Това е уловка. Две риби са двойка!! Две женски могат да снасят яйца, и един чифт мъжки също може да се ухажва помежду си. Това се отнася особенно за младите дискуси на около 10-14 месеца. Не се заблуждавайте от вашите дискуси и търговците на дребно.
- ЧЕСТОТА НА ХРАНЕНЕ  :
След като вече са в аквариума за разплод, храната трябва да се регулира на два пъти дневно, веднъж сутрин и веднъж вечер. Малко количество трябва да се дава на всяко хранене. Ако искате да глезите двойката си, може да ги нахраните допълнително час преди смяната на водата, така че да не се замърси аквариума.
След като започне полагането на хайвера, спрете да храните. Целта е да се гарантира , че водата е чиста. Не се притеснявайте, че ще гладуват, тъй като възрастният дискус издържа без храна с дни. Заради майчинският инстинкт, някои родители ядът по-малко по време на този период, докато малък процент от родителите отказват храна напълно. Важно е дъното да е без боклуци. Започнете храненето на родителите на втория ден след като малките започнат да плуват. Ограничете храненето до веднъж на ден за следващите 6 дни. Не забравяйте да  следите  за доброто качество на водата по време на този период. Водата с висока концентрация на амоняк ще предразположи създаването и разпространението на патогени и може да бъде смъртоностно за малките.

- ХРАНА ЗА МАЛКИТЕ :
Сред многобройните видове водна жива храна за малките, новоизлюпените морски скариди( artemia)  е най- предпочитана от гледна точка на хигиената .Тя трябва да бъде дадена на третия ден от свободното плуване. Артемията е по-добра от други сладководни живи храни  като водните бълхи, нарязан тубифекс, или нарязани светлочервени червеи по няколко причини. На първо място, артемията не носи никакви сладководни бактерии и паразити, с  изключение на възможността за солено водни паразити особено бактерията, Вибро холера. Тази бактерия може да се намери в далака на дискуса хранещ се с артемия или възрастна артемия. Така е защото далака на дискусите е с определена степен на соленост, както при повечето други сладководни риби. Без съмнение Вибро холера може да оцелее в далака само за кратък период от време, не се притеснявайте, тя не е активна и не може да се размножава в прясна вода. С течение на времето тя ще изчезне. На второ място, има достоверно проучване на темповете на растеж на новородени които се хранят с различна жива храна  и се е установило, че тези хранени с обикновенна жива артемия растът най-бързо. За да се насърчи по-добър растеж , накиснете артемията в Pro-growth(Може да се поръча по интернет, нещо много полезно) преди храненето на малките. Като начало , малко количество е нужно, количествтото артемия се увеличава постепенно докато малките растът. Живата артемия може да се изплозва през следващите 2 месеца заедно с други храни като телешкото сърце, свинското сърце, суха храна или червей(не трябва да бъде от сладководен източник) . Освен живата артемия, де-капсулирани яйца на морски скариди са добра алтернатива. Това е продукт, който е минал през химичен процес за да се премахне твърдата обвивка, която е негодна за консумация, така премахната оставя смилаемите мембрани непокътнати. Без съмнение доказано е , че живата е най-доброто решение в сравнение с други живи храни като де-капсурани яйца които са още по -хранителни. Единственият недостатък е, че те не са жива храна.

-ХРАНА НА РОДИТЕЛИТЕ:
Родителите са тези които имат нужда от добре оформена питателна храна, тъй като храната не е само за тяхните индивидуални нужди,, а и  хранителните вещества  за  постоянно производство на доброкачествени яйца, и също така да бъдат силни в родителските нужди. Колкото по-често има малки толкова повече са нужни хранителните вещества. Ако родителите са оставени само на стандартна диета, най-вероятно те ще са податливи на инфекции. Качеството на родителите ще се влоши, количеството на хайвер ще намалее. В допълнение към това качеството на хайвера ще пада надолу, нисък процент раждаемост и  по-висок процент на деформации.

И ЕТО ЦЕЛИЯТ ПРОЦЕС НА РАЗВЪЖДАНЕ(ANDREW SOH)
Положени над 300 яйца. Изглеждат добре оплодени, препоръчително е да третирате с метиленово синьо профилактично за предотвратяване на гъбички.
Добрите родители ще предпазят яйцата от водни насекоми и ще се въртят около тях за вентилация на яйцата и осигуряване на поток на кислород към малките и предотвратяване на депозиране на отпадъци. Добрите родители също ще обират развалените яйца за да избегнат растежа на гъбички.


След около 60 часа се излюпиха , това е нормалното време.

Малките растът:


60 часа след излюпването малките плуват свободно, на този етап плуват между люпилнята и родителите си. Грижовната двойка ще се опита да направи сандвич като между тях остави малките предотвратявайки скитането им


На втория ден от свободното плуване направете пълна смяна на водата. Аератора първо трябва да бъде изкаран от аквариума. Всички страни особенно дъното трябва да бъдат старателно изчистени, но това трябва да бъде свършено много внимателно. В същото време допълнете с вода до максимума. След това изчакайте 15 минути водата да се утаи и малките да се съберът около родителите  си преди да започнете да източвате


Не се притеснявайте за нивото на кислорода, тъй като добавянето на нова вода носи със себе си кислород. След като повечето от боклуците са изхвърлени, продължавайте да добавяте вода, докато все още източвате. Може да спрете източването , след като видимоста на водата е добра. Добавете неутрализатор за хлор, ако използвате чешмяна вода.


След смяната на водата гледката ще е супер. Стойката върху която са хвърлили хайвер може да се отстрани така че малките няма на какво да се върнат , освен на техните родители. Някой любители предпочитат да оставят конуса най-малко 5 дни, това си е лично предпочитание.

На третия ден от свободното плуване , малките трябва да се отбиват и е време да им се дава артемия. Не забравяйте да се дава само в малки количества . Твърде много жива артемия ще раздразни родителите. Във всеки случай няма да се изяде много през първите няколко дни. Възможно е водата да се влоши от големи дози артемия  да се замърси и помътнее. След 10-тия ден може да опитате да давате финно смлени храни сърца и т.н, родителите ще хапват и ще изплюват насърчавайки ги малките да хапват.


 Ден петнадесети на малките, вече могат да бъдат прехвърлени в по-голям аквариум, оставяйки родителите да хвърлят хайвера си отново. Или ако нямате увереност, че малките ще оцелеят сами, можете да направите прехвърлянето по-късно да речем на 18-тия ден.
----
Понякога е препоръчително да се прехвърлят родителите в друг аквариум за разплод и да се оставят малките да отрастнат на по-голям размер, преди да се прехвърлят в по голям аквариум. При повече от 350 малки е напълно невъзможно да се оставят всички в един аквариум , дори ако те са само около 1 см. Нивото на амоняк ще се увеличи и може лесно да се достигне до смъртоносното което води до болести, инфекции и висока смъртност.
Разделяйки ги на по-малки партиди от 100 единици е препоръчително. Поддържайки всичко останало  непроменено, ако следвате гореспоменатата посока ви гарантира успех в отглеждането на дискуси. Най - общо, няколкото пречки  са заболявания, родителите да са хронично болни или недохранени. Други условия, които биха могли да повлияят на успеха са предозиране с хормони, стероиди, неестествен цвят на храната и генетични дефекти, водещи до стерелизация или деформация.

Неактивен emil.atanasov

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 1
Отг: най-добрата храна за дискуси
« Отговор #19 : неделя, 05 февруари 2017 г., 15:58 ч. »
ЗАЩО СЕ РАЗПРАСНАХА МОЛКИТЕ ДИСКУЦИ :

Неактивен asito

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 433
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
  • Моите аквариуми
Отг: най-добрата храна за дискуси
« Отговор #20 : понеделник, 29 май 2017 г., 18:31 ч. »
https://aquarium.bg/xrana-za-cladkovodni-ribi/granuli/mnogoc-ctavna-xrana-za-cladkovodni-i-morcki-ribi-tropical-krill-gran.html

Някой пробвал ли е тази храна,наистина ли е толкова вкусна?????Че моите ядат различни люспи,но гранулаприемат само тетра дискус.

А тая:
https://aquarium.bg/xrana-za-cladkovodni-ribi/granuli/dennerle-discus-soft-granules-bg.html

Но протеина е 34% и нещо ме съмнява,че е мн диетична за дискусите :)

Неактивен asito

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 433
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
  • Моите аквариуми
Отг: най-добрата храна за дискуси
« Отговор #21 : вторник, 30 май 2017 г., 18:24 ч. »
Явно няма мнения по въпроса с храните.Намерих го крила днес в Зооленд,утре ще го пробвам дали аджеба е толкова вкусен наистина :)

Неактивен Пеньо

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 117
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
Отг: най-добрата храна за дискуси
« Отговор #22 : сряда, 31 май 2017 г., 22:21 ч. »
Кайма. Домашна.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса. :death:

Неактивен asito

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 433
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
  • Моите аквариуми
Отг: най-добрата храна за дискуси
« Отговор #23 : четвъртък, 01 юни 2017 г., 15:54 ч. »
Вчера дискусите ги пробвах само на тая храна с крил-не я харесаха,неонките обаче се избиха.Днес пак им дадох от крила,пак не ядоха.Няма да я купувам тая храна за тези дискуси,те и без това се хранят разнообразно.Чудя се дали ще приемат на хикари дискус голд,ама не ми се рискуват 20лв,тъй че тя отпада засега.Мн особени тея дискуси,ядат всяка люспа,а гранули само тетра дискус...

Неактивен liubo3258

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 91
 • Нас. място: Пловдив
 • Пол: Мъж
Отг: най-добрата храна за дискуси
« Отговор #24 : събота, 21 октомври 2017 г., 20:40 ч. »
Тетра дискус съдържа натриев глутамат (това се слага в храните за бързо хранете Мак Доналдс и другите) причинява пристрастяване. Хикари е много добра, пробвай с нея 1-2-3 дни може да не ядат, но след това започват. Иска се търпение, пускай мъничко всеки ден колкото да се запознаят и след това ще проядат.
Животът е кратък, изкуството вечно.

Неактивен lennonbg

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 16
Отг: най-добрата храна за дискуси
« Отговор #25 : вторник, 20 февруари 2018 г., 20:49 ч. »
Привет,

Отскоро имам 2 броя дискуси, около 8 см са големи. Днес на 6тия ден 1ния се излъга да яде тетра дискус, но я бах накиснал в чеснов разтвор на seachem. Имам замразена артемия, дали да им да и от нея? Чел съм, че трябва да е разнообразна храната, имам и дафния. С жива храна от пазар не ми се рискува...За каймата съм чел. Кое е по добре, кайма или замразени храни? И за каймата от къде взимате биволско сърце?

Благодаря :)

Неактивен asito

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 433
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
  • Моите аквариуми
Отг: най-добрата храна за дискуси
« Отговор #26 : вторник, 20 февруари 2018 г., 22:24 ч. »
Биволско сърце от Метро,давай тетра дискус и замразени храни за дискуси-различни видове кайма са обикновено.Артемия аз давам последно ядене за деня,тя прочиства червата,мн е вкусна,но не е хранителна.Замразен хирономус за млади дискуси не бил препоръчителен заради обвивката им-натоварвала червата нещо.Живата храна е голям риск.

Неактивен lennonbg

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 16
Отг: най-добрата храна за дискуси
« Отговор #27 : вторник, 20 февруари 2018 г., 22:46 ч. »
Биволско сърце от Метро,давай тетра дискус и замразени храни за дискуси-различни видове кайма са обикновено.Артемия аз давам последно ядене за деня,тя прочиства червата,мн е вкусна,но не е хранителна.Замразен хирономус за млади дискуси не бил препоръчителен заради обвивката им-натоварвала червата нещо.Живата храна е голям риск.


Благодаря за информацията :)

Неактивен asito

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 433
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
  • Моите аквариуми
Отг: най-добрата храна за дискуси
« Отговор #28 : вторник, 20 февруари 2018 г., 22:56 ч. »
Да уточня,че под биволско сърце имамх предвид телешко :)То това се дава.

Неактивен lennonbg

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 16
Отг: най-добрата храна за дискуси
« Отговор #29 : вторник, 20 февруари 2018 г., 23:00 ч. »
Да и аз се обърках :) благодаря

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.